ramazan
ramazan

تشخیص بیماری ها با رنگ مدفوع

مجموعه : بیماری ها
تشخیص بیماری ها با رنگ مدفوع

تشخیص بیماری با رنگ مدفوع

 

یکی از مهم ترین نکاتی که باید درباره شناخت بیماری ها خود بدانیم تغییراتی است که در بدن بوجود می آید.

 

مهم ترین شاخص در تشخیص بیماری ها متفاوت بودن رنگ مدفوع است با تغییر رنگ مدفوع به بیماری های خود پی ببرید و در صدد درمان آن باشید!!

 

خصوصیات مدفوع طبیعی

– رنگ آن قهوه‌ای کمرنگ تا پررنگ است.

– غلظت آن باید معمولی باشد.

– باید بدون فشار و درد از بدن خارج شود.

 

مدفوع انسان با توجه به آنچه در وعده های غذایی خود مصرف می کنید، گاهی اوقات دچار تغییر رنگ می شود. با این وجود، مواجهه با مدفوع سبز رنگ می تواند نگرانی شما را در پی داشته باشد. اما چه چیزی موجب این تغییر رنگ می شود؟

 

در شرایطی که دلیل سبز رنگ شدن مدفوع ممکن است مساله ای جدی باشد، اما همواره این گونه نیست. در بیشتر موارد، مدفوع سبز رنگ به مساله ای جدی اشاره ندارد و رنگ آن پس از چند روز به حالت عادی باز می گردد. اگر به تازگی مواد غذایی سبز رنگ مصرف کرده اید چندان جای نگرانی وجود ندارد.

 

 

چرا رنگ مدفوع سبز می شود؟

در بیشتر موارد، غذایی که می خورید دلیل تغییر رنگ در مدفوع محسوب می شود، اما دلایل دیگری نیز می توانند در این زمینه نقش داشته باشند.

 

تشخیص بیماری ها با رنگ مدفوع

 

رنگدانه صفرا

هنگامی که بدن در تجزیه صفرای ترشح شده از کبد و ذخیره در کیسه صفرا ناتوان عمل می کند، رنگ مدفوع سبز می شود. این مایع سبز-زرد رنگ با مواد غذایی مصرفی شما ترکیب می شود تا به افزایش کارایی لیپاز لوزالمعده کمک کند،

 

که به نوبه خود به بدن در تجزیه کارآمدتر چربی کمک می کند. بدن صفرا را حین عبور از روده تجزیه می کند، اما برخی مسائل گوارشی می توانند بر این روند تاثیرگذار باشند و به شکل گیری مدفوعی سبز رنگ منجر شوند.

 

 

آنتی بیوتیک و داروهای دیگر

اگر پس از مصرف آنتی بیوتیک تجویزی متوجه تغییر در رنگ مدفوع خود شده اید، باید بلافاصله با پزشک خود در این زمینه صحبت کنید.

 

 

آنتی بیوتیک ها، به ویژه آنهایی که برای عفونت های شدید تجویز می شوند، می توانند موجب مرگ باکتری های خوب و سالم در روده شوند و رنگ مدفوع را تغییر دهند. این باکتری ها برای سلامت شما مهم هستند، اما آنتی بیوتیک ها می توانند موجب مرگ آنها شوند.

 

برخی داروها و مکمل های دیگر نیز ممکن است اثری مشابه به همراه داشه باشند. این داروها می توانند بر رنگدانه ها تاثیرگذار بوده و رنگ مدفوع را سبز نمایند. از جمله آنها می توان به مکمل های آهن، داروی ضد التهابی غیر استروئیدی ایندومتاسین و یک داروی ضد بارداری به نام دپو پروورا اشاره کرد.

 

رنگ سبز مدفوع می تواند به واسطه پاکسازی شکل بگیرد

 

مشکلات گوارشی

سبز رنگ شدن مدفوع می تواند در نتیجه یک بیماری گوارشی به نام بیماری کرون شکل بگیرد. در برخی بیماری های گوارشی، صفرا طی مدت زمان کوتاهی از روده ها عبور می کند و این شرایط می تواند به سبز رنگ شدن مدفوع منجر شود.

 

به طور مشابه، بیماری سلیاک که تحمل گلوتن را برای بدن دشوار می سازد، می تواند موجب سبز شدن رنگ مدفوع شود. این بیماری موجب بروز مشکلات دیگری مانند اسهال، نفخ، گاز، و معده درد نیز می شود.

 

کولیت زخمی، سندرم روده تحریک پذیر، و استفاده بیش از حد از مسهل ها از دیگر مشکلات گوارشی شایع مسئول مدفوع سبز رنگ هستند.

 

 

ویروس ها، انگل ها و باکتری ها

عفونت های ویروسی، انگلی و باکتریایی می توانند مدفوع را سبز رنگ سازند. میلیاردها باکتری در بدن انسان ساکن هستند، اما آنها نقش خود را در حفظ سلامت شما ایفا می کنند.

 

اما مهاجمان می توانند بر سلامت روده تاثیرگذار باشند. انگل آب ژیاردیا، باکتری مانند سالمونلا و نوروویروس می توانند موجب عبور سریع غذا از روده ها شده که این شرایط سبز شدن مدفوع را در پی دارد.

 

 

بارداری

این احتمال وجود دارد که در اوایل دوران بارداری با مدفوع سبز رنگ مواجه شوید. گاهی اوقات این شرایط حتی پیش از این که تست بارداری انجام شده و بارداری تایید شود، رخ می دهد.

 

برخی بانوان در سه ماهه سوم بارداری با مدفوع سبز رنگ مواجه می شوند، که دلیل عمده آن عبور سریع غذا از روده ها است.

 

 

تغذیه بیش از حد

همان گونه که پیش‌تر نیز اشاره شد، دلیل زمینه ای مدفوع سبز رنگ می تواند با رژیم غذایی شما مرتبط باشد. اگر به میزان زیاد از سبزیجات سبز و برگدار مانند بروکلی یا کیل تغذیه می کنید، رنگ مدفوع ممکن است به سبز تیره تغییر کند. غذاهایی مانند گوشت قرمز و لوبیاها که حاوی آهن هستند نیز می توانند اثری مشابه را ایجاد کنند.

 

برخی مکمل های آهن که حاوی فروکتوز یا کلروفیل هستند ممکن است مسئول سبز رنگ شدن مدفوع باشند. تغذیه بیش از حد به طور معمول شایع‌ترین دلیل رنگ سبز مدفوع است و این شرایط به دلیل محدودیت در میزان مواد مغذی قابل پردازش در بدن شکل می گیرد.

 

پاکسازی

رنگ سبز مدفوع می تواند به واسطه پاکسازی شکل بگیرد. افراد بسیاری با استفاده از مسهل ها، مکمل ها، و تنقیه به پاکسازی روده بزرگ خود اقدام می کنند. آنها بر این باورند که این تکنیک به پاکسازی بدن و بهبود سلامت گوارش کمک خواهد کرد.

 

از آنجایی که پاکسازی روده مستلزم تخلیه روده با فشار است، این امکان وجود دارد که با مدفوع سبز رنگ مواجه شوید. هر زمان که چیزی اجابت مزاج را پیش از موعد تحریک کند با تغییر رنگ مدفوع مواجه خواهید شد.

 

 

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

به طور معمول مواجهه با مدفوع سبز رنگ جای نگرانی ندارد، اما در صورت تداوم این شرایط مراجعه به پزشک گزینه خوبی است. همچنین، اگر با معده درد، تب، مدفوع شل، یا وجود خون در مدفوع مواجه هستید باید به پزشک مراجعه کنید. در موارد نادر، مدفوع سبز رنگ می تواند در نتیجه مسمومیت با مواد شیمیایی شکل گرفته باشد.

 

 

مشاهده مدفوع سبز رنگ به همراه مخاط ممکن است به واسطه التهاب در پوشش داخلی روده ها شکل گرفته باشد. اگر با یبوست، اسهال، حالت تهوع، یا درد در ناحیه شکم مواجه هستید، مراجعه به پزشک برای تشخیص دقیق دلیل این شرایط مهم است.

 

 

اگر با مدفوع سبز رنگ شناور مواجه شدید، این شرایط می تواند به واسطه غذای مصرفی شما شکل گرفته باشد. با این وجود، این احتمال نیز وجود دارد که روده های شما به درستی عمل نکرده و در جذب کارآمد چربی با دشواری مواجه هستند.

 

 

چه کاری می توانید انجام دهید؟

مدفوع سبز رنگ می تواند به دلایل مختلفی شکل بگیرد و تشخیص دلیل زمینه ای آن می تواند رسیدگی به این شرایط را تسهیل کند. به عنوان مثال:

 

اگر مدفوع سبز رنگ به واسطه مصرف آنتی بیوتیک شکل گرفته از پزشک خود بخواهید آن را تغییر داده و یا دوز مصرفی را تنظیم کند.

 

اگر بیش از اندازه مواد غذایی سبز و حاوی آهن مصرف می کنید، ممکن است برای برطرف کردن مشکل به ایجاد تغییر در رژیم غذایی خود نیاز داشته باشید.

 

اگر با مسمومیت غذایی مواجه هستید باید استراحت کافی داشته، مصرف مایعات را افزایش دهید، و غذاهای سبک مصرف کنید. زمانی که مسمویت غذایی از بین برود، رنگ سبز مدفوع نیز برطرف خواهد شد.

 

اگر مدفوع سبز رنگ به واسطه پاکسازی روده بزرگ شکل گرفته، تنها باید از انجام این کار پرهیز کنید.

 

 

 

 

علت رنگی بودن مدفوع

رنگ مدفوع معمولاً به‌خاطر وجود صفرا و مخصوصاً بیلی‌روبین موجود در آن است.

بیلی‌روبین از تخریب هموگلوبین و گلبول‌های قرمز خون حاصل می‌شود.

در کبد، بیلی‌روبین به موادشیمیایی دیگر می‌چسبد و از سلول‌های کبدی به صفرا ترشح می‌شود.

 

 

بیلی‌روبین و تغییر رنگ مدفوع

صفرا از مجراهای صفراوی به درون روده‌ها حرکت می‌کند. با حرکت آن در روده‌ها، قسمتی از آن تحت تغییرات شیمیایی دیگر قرار گرفته و این تغییرات بر رنگ مدفوع تاثیر می‌گذارند.

این تغییرات به سرعت گذشتن محتویات روده از روده‌ها بستگی دارد.

اگر محتویات روده با سرعت طبیعی حرکت کنند، رنگ مدفوع قهوه‌ای کمرنگ تا پررنگ می‌شود

اگر محتویات روده سرعت بالاتری داشته باشد، تغییرات شیمیایی بیلی‌روبین یا فقدان آنها موجب سبز شدن مدفوع می‌شود.

اگر در مدفوع بیلی‌روبین وجود نداشته باشد، رنگ آن خاکستری می‌شود و نشان می‌دهد جریان صفرا به روده قطع شده است.

 

 

علل مدفوع سیاه رنگ

مدفوعی که به‌ خاطر خونریزی گوارشی، رنگ آن سیاه شده باشد، بسیار چسبناک بوده و بوی بدی هم دارد.

این وجه تمایز مدفوع سیاهی که در نتیجه خونریزی روده ایجاد شده باشد و مدفوع سیاهی که به‌ خاطر مصرف آهن یا داروهای حاوی بیسموت ایجاد می‌شود است.

 

 

علل مدفوع زرد

– فرایند داخلی که موجب رنگ زرد مدفوع می شود، بیماری لوزالمعده است. لوزالمعده، آنزیم‌هایی را به درون روده‌ها ترشح می‌کند که به هضم چربی، پروتئین و کربوهیدرات کمک می‌کند.

وقتی آنزیم‌های لوزالمعده در روده وجود نداشته باشد، چربی به‌طور کامل هضم نمی‌شود. اگر محتوی چربی هضم‌نشده زیاد باشد، مدفوع زردرنگ می‌شود. این مدفوع چرب و بدبو می باشد.

 

 

– تومورهای لوزالمعده نیز موجب این مشکل می‌شوند.این تومورها، مجرای لوزالمعده را که آنزیم‌ها از آن به روده می‌رسند، مسدود می‌کند.

– پانکراتیت مزمن که به‌ خاطر مصرف زیاد از حد الکل ایجاد می‌شود، توانایی لوزالمعده برای ساخت آنزیم را مختل می‌کند.

 

 

علل مدفوع کم‌رنگ

– خوردن مقدار زیاد برنج یا غذاهای کم‌رنگ، 1 تا 2 روز مدفوع را کم‌رنگ می کند. اگر این کم‌رنگی مدفوع بیش از یک هفته طول بکشد، علت چیز دیگری است.

 

– در یک روده سالم صفرای تیره رنگ از کبد به داخل روده می‌ریزد. صفرا به هضم چربی کمک زیادی می‌کند و رنگ مدفوع را تیره‌ می‌سازد.

اگر مدفوع تیره نباشد، پس مقدار کافی صفرا به روده نمی‌ریزد. ممکن است یک سنگ یا تومور سر راه آن را گرفته باشد و رنگدانه‌های صفراوی را به‌درون خون پس بزند.

 

– بیماری‌های کبدی، اغلب در اثر التهاب کبد، همراه با درد زیاد مدفوع را هم کم رنگ کند.

– بدکار کردن لوزالمعده هم بی‌ارتباط با کم‌رنگی مدفوع نیست.

زمان متوسط عبور موادغذایی از دستگاه گوارش و سپس عمل دفع حدود 40 تا 45 دقیقه است. اگر مواد بیش از این زمان در دستگاه گوارش باقی بمانند مایعات آن باز جذب شده و مدفوع خشک می گردد.

 

 

علل مدفوع خشک و سخت

– زمان متوسط عبور موادغذایی از دستگاه گوارش و سپس عمل دفع حدود 40 تا 45 دقیقه است. اگر مواد بیش از این زمان در دستگاه گوارش باقی بمانند مایعات آن باز جذب شده و مدفوع خشک می گردد.

– بعضی داروها مانند داروهای فشارخون، آنتی هیستامین و داروهای ضد افسردگی موجب این حالت می شوند.

 

– مصرف زیاد لبنیات باعث ایجاد یبوست می شود.

– کمبود آب بدن موجب بروز این مشکل می شود.

 

 

علل مدفوع تکه تکه

– اگر زمان عبور مدفوع از دستگاه گوارش زیاد طول بکشد، باعث بروز این حالت می شود.

– کمبود فیبر در رژیم غذایی یکی دیگر از دلایل آن است.

– بعضی از رژیم های غذایی که بر روی مصرف پروتئین و کاهش مصرف کربوهیدرات تمرکز دارند، باعث بروز این حالت می شوند.

 

 

علل مدفوع آبکی

– بدن انسان از معده، غدد بزاقی و پانکراس روزانه 8 لیتر مایع تولید می کند. در شرایط طبیعی مقدار زیادی از این مایعات در طول مسیر جذب شده و باعث ایجاد مدفوع نرم می شود.

اما اگر موادغذایی خیلی سریع عبور کنند فرصتی برای جذب مایعات آن نبوده و در نتیجه مدفوع آبکی دفع می شود.

 

– افزایش یکباره مصرف فیبر غذایی یا عفونت باکتریایی یا ویروسی می تواند دلیل این حالت باشد.

وقتی عفونت اتفاق بیافتد، بدن شروع به تولید سم می کند و در نتیجه آب آزاد می شود.

 

در نتیجه مواد خیلی سریع از سیستم گوارش عبور می کنند تا بدن از شر آنها خلاص شود.

 

 

مدفوع باریک

این وضعیت می تواند نشانه ای از سرطان روده یا وجود پولیپ روده باشد.

هر گونه توده ای که در مسیر روده ایجاد انسداد کند، باعث عبور مواد به صورت باریک تر می شود.

 

 

مدفوع شناور و بدبو

– اگر بدن در جذب چربی از غذای مصرفی دچار مشکل شود، چربی در مدفوع ظاهر می گردد. در نتیجه مدفوع زرد رنگ، به صورت چرب و بسیار متعفن و به صورت شناور دفع می شود.

 

– بیماری های شکمی باعث بروز اختلال در جذب می شود.

 

– غذاهای حاوی اولسترا (نوعی چربی موجود در چیپس یا سایر غذاهای سرخ کرده) یا بعضی از داروهای کاهش وزن مثل زنیکال Xnical یا داروی غیر تجویزی منسوب به زنیکال با نام Alli موجب این حالت می شوند.

 

برترین مطالب مرتبط

 

مدفوع سیاه نشانه ی چیست ؟

خون در مدفوع نشانه ی چیست؟

تزریق چندش آور مدفوع توسط این زن به شوهرش!

14 کیلو مدفوع همراه همیشگی پسر 22 ساله (تصاویر چندش)

تولید عجیب سوسیس از مدفوع نوزادان + (عکس)

جنجال کسب درآمد با فروش مدفوع ! + عکس

راز تهیه گرانترین قهوه جهان با مدفوع این حیوان !!

تعبیر خواب مدفوع


راهنمای اقامت و مهاجرت
بیوگرافی هنرمندان