چربی خون بالا با رعایت نکات تغذیه ای و خوردن مواد غذایی کاهش دهنده چربی خون مثل سیب و کاهو به راحتی قابل درمان است.
?What is Blood Lipid
چربی خون عبارت است از بالا رفتن مقدار تریگلیسرید یا کلسترول Triglyceride or cholesterol از مقدار طبیعی
سطح طبیعی چربیهای خون کمتر از ۲۰۰ میلیگرم در دسی لیتر استو
مقدار مناسب چربی HDL : در مردان بیشتر از ۴۰ میلیگرم در دسی لیتر و در زنان بیشتر از ۵۰ میلیگرم در دسی لیتر
مقدار مناسب چربی LDL : کمتر از ۱۰۰ میلیگرم در دسی لیتر. برای افراد مبتلابه دیابت یا بیماریهای قلبی عروقی کمتر از ۷۰میلیگرم در دسی لیتر
عدد تری گلیسیرید: کمتر از ۱۵۰ میلیگرم در دسی لیتر
سه نوع کلسترول در خون وجود دارند:
1. کلسترول با چگالی بالا ( HDL )
به HDL گاهی “کلسترول خوب” نیز می گویند زیرا مانع از تشکیل کلسترول در ساختار در شریان ها می شود.
2. کلسترول با چگالی کم ( LDL )
به LDL “کلسترول بد” می گویند چرا که سطح LDL بالا می تواند خطر حمله ی قلبی یا سکته را افزایش دهد.
3. کلسترول با چگالی بسیار پایین (VLDL)
تری گلیسیرید نیز وجود دارد که رایج ترین نوع چربی در بدن است و جزء اصلی VLDL و شیلو میکرون نیز محسوب می شود. این چربی از طریق غذا وارد بدن می شود و همچنین مقداری از آن در بدن ساخته می شود. بیشترین نوع چربی است که در خون جابجا می شود.
در این بخش از سلامت نمناک لیستی از افرادی که در معرض چربی خون بالا قرار دارند، آورده شده است، که عبارتند از:
– افرادی که دارای اضافه وزن و چاقی هستند
-افرادی که رژیم غذایی ناسالم دارند
– افرادی که سیگار می کشند و یا الکل مصرف می کنند
– افراد مبتلا به دیابت
-افراد مبتلا به نارسایی مزمن کبد یا کلیه
1. دانه های گشنیز:
برای استفاده و اعمال دانه های گیشنیز به عنوان یکی از داروهای خانگی برای چربی خون بالا مراحل زیر را دنبال کنید:
• حدود 2 تا 3 قاشق چای خوری از دانه های گشنیز را ا(اگر میتوانید پودر کنید) به یک فنجان آب بیفزایید و اجازه دهید تا بجوشند.
• اجازه دهید تا کمی خنک شود و بعد بنوشید.
استفاده مکرر از این درمان به طور قابل توجهی به کاهش چربی خون کمک خواهد کرد.
2. پیاز برای درمان چربی خون:
پیاز را به طور منظم به غذاهای روزانه خود بیافزایید و یا در کنار غذاهایتان بخورید.
نکته: اگر این درمان را انتخاب کردید، باید دهانتان را بعد از هر وعده غذایی تمیز کنید، زیرا پیاز باعث ایجاد بوی بد نفس میشود.
شما می توانید یک عدد پیاز را رنده کنید و با یک سوم قاشق چای خوری فلفل و یک فنجان باترمیک، ترکیب نمایید. استفاده منظم از این روش نیز بسیار موثر خواهد بود.
همچنین می توانید، یک عدد پیاز را رنده کنید و یک قاشق چای خوری از آن، و یک قاشق چای خوری از عسل را با یکدیگر ترکیب نمایید و یکبار در روز مصرف نمایید.
3. درمان چربی خون با سیر:
سیر، حاوی یک ماده فعال به نام گوگرد است که آلیسبین نیز نامیده می شود.
مطالعات نشان می دهند که آلبسین می تواند کلسترول اضافی در کبد را مهار کند. چنانچه در بخش سلامت نمناک گفته ایم همه کاری که باید انجام دهیم، این است که سیر را به عنوان یک چاشنی به غذاهایتان اضافه کنید، نه تنها مزه بی نظیری به غذاهایتان می دهد بلکه باعث کاهش کلسترول در بدن می شود.
4. میوه و سبزی:
بهدنبال میوه و سبزیجات رنگی مانند سیب، پرتقال، بروکلی، اسفناج و فلفل دلمهای باشید. این میوهها و سبزیجات سرشار از پکتین (نوعی فیبر محلول) هستند که کاهندهی LDL است.
بهطور طبیعی میوهها و سبزیجات بدون کلسترول و کمچربی اساس رژیم غذایی سالم هستند. بادمجان و بامیه بهطور ویژه سرشار از فیبر محلول هستند و کالری کمی هم دارند.
5. گوشت و حبوبات:
مرغ، سینهی بوقلمون بدون پوست و گوشت قرمز راسته یا فیله گزینههای خوبی هستند. با خواندن برچسب، محصولی را انتخاب کنید که دستبالا ۸ درصد چربی داشته باشد. از حبوبات خصوصا سویا، لوبیا سیاه و لوبیا قرمز که دارای فیبر محلول و سرشار از پروتئین هستند، غافل نشوید. حبوبات همچنین بهدلیل اینکه برای هضم به زمان طولانیتری نیاز دارند، شما را بیشتر سیر نگه میدارند.
6. مغزها و بذرها:
بهعنوان میانوعده یا برای تزئین سالاد و پاستا از این مواد مغذی استفاده کنید. انواع آجیل ساده و بونداده را انتخاب کنید. بنابر پژوهشهای مختلف مغزها برای سلامتی قلب مفیدند. مصرف حدود ۶۰ گرم مغز بونداده در دورهی مشخص باعث کاهش ۵ درصدی LDL میشود.
7. لبنیات/ کلسیم:
بهدنبال لبنیات کمچرب باشید. انواع ماهی کنسروی مانند ماهی تن، ساردین و ماهی سالمون را از قلم نیندازید. اگر به لاکتوز حساسیت دارید یا گیاهخوار هستید، برای تأمین کلسیم میتوانید آبمیوهها، غلات صبحانهی غنیشده با کلسیم، سبزیجات سبزبرگ کلفت را به رژیم غذاییتان اضافه کنید.
ویتامین D که به جذب کلسیم کمک میکند، معمولا به لبنیات افزوده میشود، همچنین در ماهی و زردهی تخم مرغ نیز یافت میشود.
8. غذاهای سرشار از امگا۳:
بسیاری از ما این اسید چرب مفید را بهاندازهی کافی در رژیم غذاییمان نداریم. این اسید چرب در ماهی یافت میشود و در انواع ماهی آب سرد مانند سالمون و ماهی تن، بیشتر. علاوه بر این ماهی جایگزین خوبی برای گوشت و مرغ است که دارای چربی اشباع هستند. امگا ۳ در گردو و گیاه کتان هم وجود دارد.
همچنین میتوانید غذاهای غنیشده با امگا ۳ را امتحان کنید؛ امروزه میتوان محصولات مختلف مانند تخممرغ، لبنیات، محصولات سویا و پاستا را با امگا ۳ غنی کرد. از دیگر آثار مثبت امگا۳، کاهش تری گلیسرید خون و تقویت سلامت قلب است.
علاوه بر استفاده از مواد غذایی ذکر شده در مقاله، باید به راهنمایی های زیر در رژیم غذایی روزانه خود نیز عمل کنید:
-خوردن مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه (کمتر از 500 گرم در روز)
– باید حداقل هفته ای 3 بار ماهی بخورید.
-اگر گوشت مصرف میکنید، گوشت بدون چربی را انتخاب کنید.
-در طول هفته فقط دو عدد تخم مرغ مصرف کنید.
– در طول روز مقدار زیادی آب و چای سبز بنوشید.
– از غذاهای سرخ شده تا حد ممکن اجتناب کنید.
– شیرینی های زیادی ( مانند مربا، آب نبات و بستنی) را حذف کنید.
– سیگار نکشید.