آبغوره و سرکه یکی از چاشنی های پر طرفدار Popular condiments خانه های ایرانی است. آبغوره و سرکه ی خانگی یک طعم و مزه ی دیگری دارد با ما همراه باشید تا با طرز تهیه آنها آشنا شوید.
برای تهیه ی آبغوره، باید غوره های مناسب و خوبی را انتخاب کنید. غوره ی عسگری هسته ندارند و خیلی خوب هستند غوره های شیرازی هم از غوره های مناسب برای آبغوره هستند.
دقت کنید غوره ها نباید رسیده و شیرین شده باشند.
پس از خریداری غوره، دانه های غوره را از چوب و ساقه ی آن جدا کنید و در ظرف مناسبی بریزید. سپس روی آن ها آب بریزید و آن ها را خوب بشویید و در پایان در آبکش قرار بدهید و آب روی آن ها بریزید.
دقت کنید ساقه ای به بین غوره ها نماند زیرا باعث گس شدن آبغوره Causes watery bloating می شود. اجازه بدهید آب آن ها برود و غوره ها خشک شوند. سپس آن ها را داخل آبمیوه گیری، آب بگیرید و سپس آن ها را از پارچه های ریز بافت تمیزی عبور بدهید و داخل قابلمه ای بریزید.
پس از اتمام کار آن را روی حرارت کم، خیلی کم بجوشانید تا حدی که کف آن خارج شود و کمی تغییر رنگ بدهد، کف آن را بگیرید. تا رنگ آبغوره ی شما شفاف شود.
زمانی که آبغوره ی شما دیگر کف نکرد آن را خاموش کنید. روی در قابلمه را پارچه ای تمیز قرار بدهید تا چیزی داخل آبغوره نریزد و قرار دادن در قابلمه باعث عرق کردن و در پایان کپک آبغوره می شود.
هنگامی که سرد شد آن را داخل شیشه های مخصوص بریزید و در آفتاب یا جایی پر نور قرار بدهید. بعد از یک مدت می توانید آن را داخل کابینت و جای تاریک قرار بدهید. رنگ آبغوره ی شما قرمز می شود. اگر هنوز قرمز نشده است آن را داخل آفتاب قرار بدهید.
• قرار دادن آبغوره در آفتاب باعث قرمز شدن رنگ آن می شود.
• داخل آبغوره قبل از جوش دادن می توانید مقداری نمک بریزید. اگر برای بیمارهایی که فشار خون Patients with high blood pressure دارند می خواهید تهیه کنید نمک اضافه نکنید. اما برای خوشمزه شدن می توانید از مقدار کمی نمک استفاده کنید تا فشار را کمتر پایین بیاورد.
• برای تهیه ی آبغوره هرگز از بطری های پلاستیکی استفاده نکنید. زیرا اسیدی بودن آبغوره باعث ایجاد سم در آن می شود.
می توانید آبغوره را نجوشانید. به این صورت که پس از آب گرفتن آن را داخل پارچی به صورت ثابت قرار بدهید تا مواد داخل آن ته نشین شوند و روی آن کف کند، سپس از صافی عبور بدهید. و داخل آن نمک بریزید و هم بزنید. و در پایان داخل بطری های شیشه ای بریزید.
در این روش باید قبل از آب گرفتن غوره ها آن ها را روی دستمالی پهن کنید تا کاملا خشک شوند. زیرا نمی جوشانیم و باعث کپک زدن آبغوره می شود.
• جوشاندن آبغوره باعث قرمزتر شدن رنگ آبغوره و ترش شدن و ماندگاری بیشتر آن می شود.
• شیشه هایی که برای نگهداری آبغوره استفاده می کنید باید حتما تمیز و خشک باشند.
مواد لازم برای تهیه سرکه انگور
انگور (از هر نوع) یک کیلو
آب سه لیتر
نخود یک قاشق غذاخوری
بلغور گندم یک قاشق غذاخوری
نمک سه قاشق چایخوری
طرز تهیه سرکه انگور شفاف خانگی
مرحله اول
انواع سرکه، از بالزامیک گرفته تا سرکه انگور، سیب یا انار Grape, apple or pomegranate vinegar، فواید زیادی را به بدنتان میرسانند و با کمکشان میتوانید غذاهای خوشمزه و متفاوتی را هم آماده کنید. برای تهیه سرکه انگور، ابتدا انگورها را خوب بشویید و صبر کنید خشک شوند. سپس آنها را در یک دبه بزرگ بریزید.
آب را به انگورها اضافه کنید تا روی انگورها را بپوشاند. نخود و بلغور را به آنها اضافه کنید. سپس روی دبه یک پارچه تنظیف بکشید و برای ۲۰ روز در فضایی تاریک با دمای حدود ۲۵ درجه سانتیگراد قرار دهید. اگر دمایی که دبه را در آن قرار میدهید بالاتر باشد، انگورها کپک خواهند زد و اگر پایینتر باشد هم عمل تخمیر انجام نخواهد شد.
مرحله دوم
در روزهای اول، انگورها را هر روز زیر و رو کنید و بعد از گذشته چند روز، هر هفته دوبار آنها را زیر و رو کنید. بعد از گذشت ۲۰ روز، انگورها را تخلیه کرده و مایع را به ظرف کوچکتری منتقل کنید.
تفالههای انگور را در یک پارچه نخی تمیز بریزی و با دست خوب فشار دهید تا آبشان گرفته شود. این آب را به مایع قبلی اضافه کنید. نمک را اضافه کنید و هم بزنید.
در ظرف را بگذارید اما آنها را محکم نبندید تا امکان رد و بدل شدن To be able to exchange جریان هوا همچنان وجود داشته باشد. حالا ظرف شیشهای را برای ۳۰ تا ۵۰ روز در مکان قبلی بگذارید. البته در این روزها دیگر نیازی به هم زدن ظرف ندارید.
مرحله سوم
بعد از گذشت این مدت، مایع را با کمک یک پارچه تنظیف صاف کنید و سپس با قیف در بطری استریل شده بریزید. سرکه انگور را هرگز در ظرف فلزی نگه ندارید. بطریهای شیشهای که در آنها به خوبی بسته میشود، بهترین گزینه برای نگهداری سرکه انگور هستند.
اگر مایل بودید که رنگ سرکه انگورتان کمی شفافتر شود، به یک بطری از آن نصف فنجان سرکه سیب خانگی اضافه کنید.
برای تهیه سرکه انگور نیازی به استفاده از خمیر مایه یا سرکه مادر ندارید. بلغور و نخودی که در این دستور به سرکه اضافه کردیم، برای انجام تخمیر کافی هستند.
در ابتدای کار میتوانید انگورها را سالم در دبه بریزید، یا اینکه آنها را کمی له کنید. اما حواستان باشد که از انگورهای ترش و نارس برای این کار استفاده نکنید.
مواد لازم
سیب درختی (هر نوع سیبی که باشد فرقی ندارد)
شکر برای هر ۱۰ کیلو سیب نیمکیلو
آب بدون کلر و تصفیه شده که جوشیده و سرد شده باشد (آب معدنی)
طرز تهیه
ابتدا سیب را خرد کنید. فقط چوب سر سیب Only apple head stick دور ریخته شود. بقیه قسمتها بماند مشکلی ندارد.
سیبهای خرد شده را داخل دبه بریزید، شکر ریخته و به قدری آب بریزید که روی سیبها را بپوشانید.
درِ دبه را نیمهباز بگذارید تا هوا داخلش جریان داشته باشد و مانع کپک زدنش شود.
دبه را در محلی گرم بین دمای ۲۵ تا ۳۰ درجه بگذارید. اگر آفتاب باشد هم زود ترش میشود و هم کرم نمیزند.
بعد از ۳ تا ۷ روز مگس سرکه جذب بوی میوه شده و درون سرکه تخمگذاری میکند. این امر باعث ترش و تیز شدن سرکه میشود.
مگس سرکه برای تهیه سرکه مفید است. ضمنا باید یکچهارم دبه خالی باشد.
بعد از ۵۰-۴۰ روز صاف کرده و سرکه را جدا کنید.
۱- سیبهای باکیفیت انتخاب کنید، چون در طعم سرکه موثر است.
۲- از ترکیب سیبهای مختلف استفاده کنید.
۳- هرچه سیبها رسیدهتر و شیرینتر باشند، سرکه بهتری خواهید داشت.
۴- حتما قبل از خرد کردن سیبها، آنها را در آب سرد بشویید.
۵- هرچه سیب بیشتری بردارید سرکه بیشتری خواهید داشت، اما برای اولین بار بهتر است با ۳ سیب امتحان کنید.
۶- اگر از سیب ارگانیک استفاده میکنید، لازم نیست هسته و چوبش را جدا کنید.
۷- سیبها را به صورت مکعبهای کوچک خرد کنید تا سریعتر تخمیر شوند.
۸- برای تهیه سرکه هرگز از ظرف فلزی استفاده نکنید. شیشه تمیز و استریل بهترین ظرف است.
۹- مقدار آبی که روی سیب میریزید به اندازهای باشد که سطح سیب را بپوشاند.
۱۰- اگر آب سطح سیب را نگیرد ممکن است سرکه پوسیده و خراب شود. آب زیاد هم نریزید که سرکه رقیق شود.
۱۱- برای هر سیب یک قاشق چایخوری (۴ گرم) شکر کافی است.
۱۲- در شیشه را با پارچه تمیز پنبهای بپوشانید.
۱۳- مخلوط را یک یا دو بار در روز با قاشق چوبی With a wooden spoon هم بزنید. هم زدن مخلوط به فرایند تخمیر و همچنین جابهجایی سیب در شیشه کمک میکند.
۱۴- بعد از یکیدو هفته وقتی همه سیبها به ته شیشه بروند، فرایند تخمیر انجام شده است.
۱۵- مخلوط را از صافی پارچهای تمیز رد کرده، داخل شیشهای بریزید و رویش را با پارچه بپوشانید.
۱۶- به مدت ۳ تا ۶ هفته بگذارید تخمیر شود و هر چند روز یکبار هم بزنید.
آموزش تهیه سرکه میوه به روش خانگی
سرکه سیب با جالب ترین کاربردها در زندگی روزمره
نکات مهم در گرفتن و نگهداری آبلیمو و آبغوره