روغن ها، دام هایی در سالادها و سبزیجات خام
هر چه دمای هوا بیشتر میشود ما هم تمایل بیشتری به خوردن سالادها و سبزیجات خام داریم. خوردن این خوراکی ها تأثیر مثبتی دارد، سبزیجات سرشار از آب هستند، و در هوای گرم بدن ما نیاز بسیار زیادی به آب دارد.
اما چه کسی گفته که این سالادها را باید با سس طعم دار کرد؟ مهم ترین قسمت تشکیل دهندۀ سس ها، روغن است. فرقی نمیکند که این روغن روغن زیتون، روغن کلزا، گردو یا آفتابگردان باشد، هر چه که باشد از چربی خالص تشکیل شده است. در نتیجه، در هر قاشق سوپ خوری سس به طور متوسط 90 کالری انرژی وجود دارد.
هیچ وقت بدون ملاحظه روغن زیتون را درون ظرف سالاد نمیریزیم، اندک اندک یا به کم یک قاشق چای خوری آن را اضافه میکنیم. ضمناً میتوانیم به جای سس سالاد از آبمیوه های طبیعی نیز استفاده کنیم (آبمیوه ای که شیرین نباشد!)، مثلاً آب پرتقال روی هویج رنده شده یا سبزیجات خام انتخاب خوبی خواهد بود.
برای تنوع میتوانیم با استفاده از ماست یا پنیر سفید سس سالاد درست کنیم، این مواد لبنی نسبت به سس های روغن دار حاوی چربی بسیار کمتری هستند و آب بیشتری هم دارند. کرفس، همراه با پنیر سفید، و خردل شما را حسابی سرِ حال میآورد! علاوه بر این میتوانید از خوردن خیار همراه با ماست و سبزیجات معطر هم لذت ببرید.
این سالادهای سبک، چربی کمتری دارند (بر خلاف سس ها که چربی شان در ران ها و باسن ذخیره میشود)، به راحتی هضم میشوند و گرمای کمتری تولید میکنند. میبینید که، سراسر فایده هستند!
سوپ، سوپ، سوپ!
یکی از بهترین انتخاب ها در فصل گرما، سوپ گاسپاچو است، سوپی سرد که اصلی ترین مواد اولیه اش عبارتند از: مخلوطی از سبزیجات خام و پخته.
سوپ ها فواید بسیار زیادی دارند، برخی از آنها عبارتند از: آب زیاد، فیبرها، ویتامین ها، املاح معدنی و عدم نیاز به پخت و پز چندان.
برای تهیه سوپ سرد باید سبزیجات (نخود فرنگی، کاهو، ترب، کدو مسمایی و …) را به مدت 5 دقیقه درون غذاساز بریزید. حالا کافی است مخلوط به دست آمده را بگذارید تا سرد شود، بعد از این که سوپ تان 15 دقیقه در فریز ماند، و خوب سرد شد، آمادۀ سرو کردن است.
هیچ نیازی نیست که مواد چرب به سوپ سردتان اضافه کنید، طعم سبزیجات خودشان کفایت میکنند. ضمناً به این ترتیب سوپ شما کالری کمتری هم خواهد داشت.
گوشت و ماهی های سرد
جوجه یا رست بیف یا کباب گوساله یا یک ماهی بزرگ را در فر بپزید.
مطمئناً دلتان نمیخواهد که دمای آشپزخانه تان به 35 درجۀ سانتیگراد برسد، اما چاره ای نیست باید این چند دقیقه را پشت سر بگذارید (ضمناً فراموش نکنید که این گرما باعث میشود که شما کالری بسوزانید!).
اما بعد از این زمان شما گوشت یا ماهی سردی خواهید داشت که میتوانید همراه با سالاد سبزیجات سروش کنید.
لبنیات بیشتر از پنیر
در دورۀ گرمای شدید، نه پنیرها باید زیاد مورد استفاده قرار بگیرند و نه اشتهاآورها: آنها آب میشوند، عرق میکنند و بوی تندی میگیرند.
بنابراین یک کاسه ماست خوب یا مقداری شیر گاو یا بز که تازه از یخچال خارج شده، بسیار لذیذتر است.
میتوانیم آنها را با تکه های هلو، زردآلو، و یا توت مخلوط کنیم.
اضافه کردن شکر به این مخلوط فایده ای ندارد، خود میوه ها به اندازۀ کافی قند دارند. به این ترتیب دسری بسیار سبک، خوشمزه و نشاط آور خواهیم داشت.
نوشابه ها را کنار بگذارید!
متأسفانه، امروزه نوشابه ها فضای زیادی از یخچال های مان را اشغال میکنند، باید هر چه سریع تر آنها را از خودمان دور کنیم، این کار به نفع تمام اعضای خانواده است.
یک فرد بزرگسال که ورزش میکند، در روز حداقل به 2 تا 3 لیتر آب نیاز دارد. اگر این مقدار از آب مورد نیاز، توسط نوشابه های بسیار شیرین تأمین شوند، یک فاجعۀ تغذیه ای رخ داده است.
علاوه براین، یک نوشیدنی شیرین، کمتر از آب رفع عطش میکند. با نوشیدن نوشابه ها، احساس تشنگی خیلی سریع شدیدتر میشود.
آب یخ ننوشید، آب را سرد یا خنک بیاشامید
از آنجایی که تعرق تان در هوای گرم بیشتر از حد عادی است، اصولاً نیازتان به آب هم بسیار بیشتر خواهد شد.
زمانی که یک لیوان آب یخ مینوشید، معده تان به تمام جهات حرکت میکند تا آن را گرم کند. و این حرکات گرمایی درونی ایجاد میکند که شما نیازی به آن گرما ندارید.
علاوه بر این، این سرمای شدید پرزهای معده تان را گیج میکند، بنابراین سیگنال هایی به مغزتان میفرستند. در همان لحظه احساس میکنید که تشنگی تان رفع شده است، اما هنوز سهمیۀ واقعی آب تان را دریافت نکرده اید.
شیر آب را باز کنید، لیوان تان را پر از آب کنید و یک تکه یخ درون لیوان بیندازید، به این ترتیب آب خنک میشود، شاید به اندازۀ آب یخ خوشایند نباشد اما خیلی بیشتر تشنگی تان را رفع خواهد کرد.
به چای نعناع هم فکر کنید! این چای را یخ نه اما خنک و بدون شیرینی (یا با شیرینی بسیار کم) میل کنید. در کشور مغرب که هوا بسیار گرم است، به این ترتیب تشنگی شان را فرومینشانند.