گز و سوهان یکی از اصیل ترین و اصلی ترین شیرینی های اصفهان و قم به شمار می رود محال است به این دو شهر سفر کنید و از این دو محصول خوشمزه نخورید!
گز و سوهان های صنعنی به طور مسلم دارای مواد نگه دارنده و سلامت محصول به کار می رود که یکی از این مواد بادکا است.
بادکا یا گلوکز، مایعی است که از هیدرولیز نشاسته با اسید یا آنزیم تهیه میشود. بادکا، چسبنده، روشن و بی بو است و در دو رنگ سفید و زرد شفاف به دست می آید که در انواع کیک، گز، سوهان و شیرینی و شکلات استفاده می شود
که بی شک دارای مضرات زیادی است که برخی کارشناسان حتی بادکا را سرطان زا می دانند از این رو گروه وبسایت نازوب دستور تهیه گز و سوهان خانگی را برای شما علاقمندان به شیرینی پزی و دوستداران سلامت گردآوری کرده است با ما مثل همیشه همراه باشید.
سوهان و گز یکی از محصولات سنتی ایران است که شهر مقدس قم و هم چنین اصفهان خاستگاه اولیه تولید آن به شمار می رود.
تاریخچه دقیق سوهان و گز به دوره قاجاریه نسبت داده شده که به عنوان حلوایی بسیار مقوی، مغذی و پرکالری مصرف می شد.
سوهان در فرهنگ لغت به معنای مطبوع و دلپذیر است و از ترکیب مواد ارزشمندی نظیر آرد گندم، جوانه گندم، زرده تخم مرغ، کره، شکر، زعفران، هل و انواع مغزها تهیه می شود.
این محصول به سبب دارا بودن جوانه گندم، پروتئین فراوانی دارد و منبع فوق العاده ای از ویتامین ها و مواد معدنی بویژه ویتامین های گروه B و E و آرام بخش اعصاب و روان است.
آرد چند منظوره 1 و نیم قاشق غذاخوری
آرد جوانه گندم 1 ق چایخوری
شکر 100 گرم (1/2 پیمانه)
آب 3 یا 4 قاشق غذاخوری
گلاب 1 ق، بسته به ذائقه
کره 70 گرم (5قاشق غذاخوری)
عسل 1+1/2 قاشق غذاخوری
شربت ذرت روشن 1+1/2 قاشق غذاخوری
پودر هل 1/4 قاشق چایخوری
پودر زعفران 1/8 قاشق چایخوری
پسته خام یا بوداده بدون نمک 50 گرم
هیچ یک از مواد ارائه شده در دستور را کم و زیاد نکنید، همه مواد را به دقت اندازه گیری کرده و کنار دست خود قرار دهید.
یک فویل یا کاغذ آلمینیوم به ابعاد 41*21 سانتیمتر را روی میز کار خود پهن کنید و روی آن را کمی چرب کنید.
آرد سفید و آرد جوانه گندم را در یک تابه نچسب با سایز متوسط مخلوط کرده و روی حرارت ملایم قرار دهید، آرد را به مدت 3-2 دقیقه با یک قاشق چوبی، مرتب هم بزنید تا بوی خامی آن گرفته شود.
سپس آرد را از روی حرارت برداشته، شکر و آب و گلاب را به آن اضافه کنید و دوباره روی حرارت ملایم قرار دهید.
مواد را مرتب هم بزنید و مواظب باشید به دیوارههای ظرف نچسبد، چون خاصیت چسبندگی جوانه گندم بالاست و اگر به دیوارهها بچسبد به راحتی جدا نمیشود.
به هم زدن مواد ادامه دهید تا مواد کف کند و بالا بیاید، سپس کره را اضافه کرده و مرتب هم بزنید تا کره ذوب شود.
پس از یک جوش، مواد را از روی حرارت برداشته، عسل، شربت ذرت و هل را اضافه و کمی هم بزنید؛ سپس پودر زعفران را افزوده و دوباره مواد را روی حرارت ملایم قرار دهید و مرتب هم بزنید.
25-20 دقیقه به هم زدن ادامه دهید تا مواد سفت شده و مانند خمیر کاملا از ظرف جدا شوند. به اندازه یک قاشق از مواد را روی فویلی که از قبل آماده کردهاید بریزید، چند ثانیه صبر کنید تا مواد کمی پهن شوند و سپس روی آن را مغز پسته بپاشید.
بقیه مواد را به همین شکل با فاصله روی فویل ریخته، سپس مهر را کمی چرب کرده و به آرامی روی مواد بکشید تا پهن شده و مغز پسته به آن بچسبد. 30 دقیقه فرصت دهید تا سوهان خنک شود.
این سوهان را میتوانید بیش از یک هفته در ظرف در دار نگهداری کنید و با گذر زمان بافت آن بهتر خواهد شد.
مواد مورد نیاز
شکر: 250 گرم
آب: 1 پیمانه
بادکا: 300 گرم
تخم مرغ (سفیده): 5 عدد
گلاب: 1 قاشق سوپ خوری
مغز پسته: 150 گرم
در مرحله اول روی حرارت ملایم آب و شکر را بگذارید تا شکر حل شود، بعد بادکا را به آن بیافزایید. در این مرحله مخلوط کف می کند و شما می بایست با قاشق چوبی آن را هم بزنید تا شهد مثل آب نبات کشی شود.
مابه را از روی حرارت برداشته و مرتب هم بزنید تا خنک شود. برای اینکه بدانید شهد شما آماده است یا نه، ما این روش را به شما پیشنهاد میکنیم:
مقداری از شهد را داخل اب یخ بریزید، اگر حالت شکننده پیدا کرد شهر شما آماد است. در مرحله بعد در یک ظرف دیگر سفیده ها را به هم بزنید تا زمانی که فرم بگیرد، گلاب را به آن اضافه کنید. 2 قاشق از شهد را هم اضافه کنید و مخلوط کنید.
سپس محتوای کاسه سفیده را داخل شهد بریزید و هم زدن را تا زمانی که مواد گرم است (حدود 10 دقیقه) ادامه دهید. باید مراقب باشید که مواد سرد نشود، زیرا خراب می شود.
در مرحله بعدی مواد را روی حرارت ملایم بگذارید و تا جایی که جا دارد و می توان با همزن هم زد، به هم زدن ادامه دهید. از شعله پخش کن استفاده کنید، در این مرحله مواد شروع می کنند به سفت شدن و شما در این مرحله باید با قاشق به صورت پارویی هم بزنید و سپس مغز پسته را به ان اضافه کنید.
از مایه به اندازه دلخواه تان برداشته و روی مقداری آرد با کاردک فرم دهید.
برای اینکه بدانید گز شما حاضر است یا نه، وقتی مایع گز حاضر شد اجازه دهید خنک شد و مقداری از ان را در دست بغلطانید، اگر به دستتان نچسبید بدانید گز شما آماده است. از بادام به جای پسته هم می توانید استفاده کنید.