زیباترین کاخ و عمارت های دیدنی که نمادی از اصالت و عظمت تاریخ ایران زمین است را به همراه تصاویر و موقعیت های جغرافیایی معرفی می کنیم.
کاخ یا دهکده نیاوران مربوط به شاهان قاجار بود. نام این منطقه برگرفته از نیهایی که در این منطقه میرویید. در واقع این منطقه نیزار بوده است.
کاخ نیاوران یک کاخ قجری است. ساخت این کاخ به دستور فتحعلیشاه بود. در دوره ناصرالدینشاه وی دستور ساخت کاخ صاحبقرانیه را داد و این کاخ به باغ نیاوران اضافه شد.
آخرین کاخی که در دوره قاجار در آن منطقه بنا شد، مربوط به احمدشاه بوده است.
کوشک احمدشاهی در اواخر دوره قاجار برای خوابگاه ییلاقی احمدشاه در میان باغ نیاوران در نظر گرفته شد. این باغ دارای مساحتی بیش از 800 متر در دو طبقه با سقفی شیروانی بنا شد.
از ویژگیهای این بنا تزیینات و نمای آجری آن است. آجرهای این بنا از نوع منقوش قالبی با طرحهای متنوع و نخودی رنگ هستند.
در دوره پهلوی، محمدرضا پهلوی کاخ فتحعلیشاه را از بین برد و به جای آن در سال 1337 دستور ساخت کاخ اختصاصی نیاوران را داد که تا سال 1346 اتمام یافت.
کاخ نیاوران مساحتی در حدود 9000 مترمربع را به خود اختصاص داد. طراحی کاخ نیاوران به وسیله مهندس محسن فروغی انجام شد.
طبقه همکف این بنا یک سراسری بزرگ بود که اتاقها در اطراف آن بودند. این کاخ علاوه بر قرار گرفتن برای پذیرایی مهمانان خارجی، اتاقهایی مخصوص شاه و خانواده وی نیز در آن در نظر گرفته شده بود.
این کاخ امروزه شامل مجموعههایی نفیس از تابلوهای نقاشی هنرمندان ایرانی و خارجی، ظروف چینی خارجی و اشیا تزیینی است که امروزه به عنوان موزه در معرض دید مردم و علاقهمندان برای بازدید قرار دارد.
اکنون محوطه کاخ شامل کاخ اختصاصی نیاوران، کاخ صاحبقرانیه و کوشک احمدشاهی، موزه جهان نما، کتابخانه اختصاصی، موزه خودروهای اختصاصی کاخ نیاوران و باغ کتیبهها است.
یکی دیگر از کاخهای زیبای تهران کاخ شهربانی است. این کاخ به دستور رضا شاه ساخته شد. طراحی بیرونی این ساخت الهام گرفته از ساختمانهای باستانی ایران بویژه تخت جمشید است.
اما داخل کاخ و تزیینات داخلی آن بر اساس معماری اروپایی ساخته شده است. رضاشاه این ساختمان را برای اداره امور شهربانی ساخت.
این ساختمان که در ضلع شمالی خیابان امام خمینی قرار دارد، هماکنون مورد استفاده وزارت امور خارجه است.
این کاخ یکی از دیگر از کاخهای زیبای ایران است. بنایی است که در بخش شمالی تهران و در یکی از خوش آب و هواترین قسمتهای تهران یعنی دربند، و مساحت آن در حدود 110 هکتار است.
سعدآباد در دوره قاجار به قصد محل استقرار تابستانی شاهان این سلسله بنا شد. این کاخ در دوره اول و دوم پهلوی نیز مورد استفاده قرار گرفت.
مجموعه کاخ سعدآباد شامل 18 موزه است که هر کدام یک کاخ مخصوص خانواده شاهنشاهی بوده است. گفته شده آخرین کاخی که در مجموعه سعدآباد ساخته شد، مربوط به لیلا پهلوی بوده است.
در مصالح این بنا از سرب نیز استفاده شده است. دلیل استفاده از فلز سرب در این بنا را ایجاد مقاومت سازه در برابر فرسایش دانستهاند.
می توان این بنا را بزرگترین، زیباترین و معروفترین بخش کاخهای سعدآباد و پادشاه احمد شاه دانست. کاخ سبز در سال 1310 شمسی به دستور رضاشاه پهلوی ساخته شد.
این کاخ که با سنگ مرمر ساخته شده، دارای تزیینات گچبری زیبایی است. پردههای دارای نقاشیهای رنگ روغن است که محتوای آنها را داستانهای شاهنامه فردوسی تشکیل میدهد. تالارهای این کاخ به سبک اشرافی فرانسه تزیین شدهاند.
دیگر تزئینات زیبایی از هنر تهذیب و خاتمکاری است که بر زیبایی کاخ افزوده است. سقف های آن به شکل نقش یک فرش است که با خلاقیتی غیرقابل توصیف توجه بازدیدکنندگان را به خود جلب میکند. در این کاخ اشیای نفیسی مربوط به تاریخ اروپا در معرض دید قرار دارد که بسیار قابل توجهاند.
دیگر بخش های این کاخ عظیم، به عنوان دفتر موزه، بخشی از آن در اختیار نهاد ریاست جمهوری است، که امروزه اقامتگاه مهمانان ویژه است.
در واقع این قسمت از عمارت اقامتگاه تاج الملوک، همسر رضا شاده و مادر پهلوی دوم بوده است.
برج آزادی اصلیترین نماد تهران است. این برج در سال 1349 ه.خ، توسط حسین امانت، معمار ایرانی، طراحی و تحت مدیریت محمد پورفتحی ساخته شد.
برج آزادی، به عنوان نماد، ایرانِ مدرن و برای یادبود جشنهای 2500 ساله شاهنشاهی ایران در میانه یکی از میدانهای اصلی غرب تهران به نام میدان شهیاد سابق و آزادی کنونی طراحی و ساخته شد.
معماری برج، تلفیقی از معماری هخامنشی، معماری ساسانی و معماری اسلامی است. در فضای زیرین برج، چندین تالار نمایش، نگارخانه، کتابخانه و موزه قرار دارد.
این بنای باشکوه و زیبا در تاریخ 26 اسفند 1353 با شمارهٔ ثبت 1008 بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
عمارت تاریخی سرای روشن در یکی از قدیمی ترین خیابان های تهران به نام خیابان ناصر خسرو واقع شده است. این عمارت که به سبک گوتیک اروپایی طراحی شده، حدود 86 سال قبل به عنوان یکی از اولین مراکز تجاری تهران احداث شد.
وجود همچین بنایی با سبک گوتیک در تهران، کمی عجیب و غریب و غیر معمول است. در حالی که مجسمه های این بنا همه را به یاد بناهای تاریخی اروپا می اندازد، وجود نماد اهورا مزدا در مرکز آن، به آن یک روح ایرانی بخشیده است.
موزه زمان که در میان یک باغ با شکوه ایرانی قرار گرفته، نه تنها به خاطر وجود انواع و اقسام ساعت های تاریخی درونش معروف شده، بلکه به دلیل معماری با شکوه خود ساختمان موزه هم شهرت زیادی پیدا کرده است.
این خانه اربابی 80 ساله، زمانی به یکی از بازرگانان مشهور ایرانی به نام حسین خداداد تعلق داشت، ولی امروزه موزه ایست که در آن ساعت های دیواری و مچی ارزشمند و تاریخی نگه داری می شوند.
دیوارهای آبی این بنا، نمای بیرونی اش را بسیار زیبا کرده است. در داخل بنا نیز انواع و اقسام تزئینات چوبی و گچ بری را می توان مشاهده کرد.
موزه ظروف شیشه ای و سرامیکی ایران (آبگینه) در یک ساختمان تاریخی زیبا برپا شده است. این عمارت را شخصی به نام احمد قوام به عنوان خانه مسکونی و همچنین دفتر کارش در دوران قاجار احداث کرده است.
خانه قوام سال ها قبل و پیش از تبدیل شدن این بنای تاریخی به موزه آبگینه، به عنوان سفارت کشور مصر فعالیت می کرد. معماری این خانه تلفیقی از معماری اروپایی و معماری اصیل ایرانی است.
راه پله های چوبی مار پیچ و با شکوه این بنا هم به سبک روسی ساخته شده اند. با رفتن به موزه آبگینه، علاوه بر تماشای یکی از معروف ترین عمارت های تاریخی تهران از بی نظیرترین مجموعه های ظروف شیشه ای ایران نیز دیدن خواهید کرد.
کاخ گلستان در سال 2012 میلادی به عنوان یکی از آثار میراث جهانی یونسکو در تهران انتخاب شد. این مجموعه، شامل بناهای سلطنتی زیادیست که سال ها شاهان قاجار در آن حکومت می کردند.
در اینجا با تالارهای آیینه کاری شده، سقف های گچ کاری شده، تزئینات بی نظیر کاشی کاری و سایر تزئینات ایرانی و غربی رو به رو خواهید شد که همگی در اطراف یک باغ بزرگ ایرانی با درختانی چند صد ساله قرار گرفته اند.
عمارت معروف شمس العماره و همچنین عمارت با شکوه بادگیر هم از جمله بناهای شاخص مجموعه کاخ موزه گلستان هستند.
بدون شک یکی از معروف ترین عمارت های تاریخی تهران عمارت شمس العماره است. اگرچه شمس العماره یا همان عمارت خورشید جزئی از مجموعه کاخ گلستان است، ولی به دلیل اهمیت تاریخی و هنری اش شایسته این است که به طور مجزا نام برده شود.
ناصر الدین شاه قاجار تصمیم گرفت تا بلندترین ساختمان تهران را بسازد که بتواند از بلندای آن کل شهر را تماشا کند.
البته متاسفانه امروزه دسترسی به طبقات بالای این عمارت برای عموم ممنوع است و بازدیدکنندگان فقط می توانند از طبقه اول این ساختمان با شکوه دیدن کنند!
زیباترین بناهای موجود در مجموعه کاخ سعدآباد و شاید زیباترین بنای آن، کاخ سبز است. این ساختمان در اواخر دوره قاجار ساخته شد، ولی در سال های اولیه دوره پهلوی مورد بازسازی قرار گرفت.
رضا خان حدود یک سال در این کاخ سکونت کرد و پس از آن بنای کاخ سبز به خانه میهمانان تغییر ماهیت داد. سنگ های مرمر سبز این بنا را از معادن استان های زنجان و خراسان آورده اند.
فرش های دست بافت ایرانی که به صورت یک دست و یکپارچه با آینه کاری های زیبا چیده شده است زیبای و ویژگی های آن را دوچندان می کند.
بزرگترین موزه هنری ایران یا همان موزه هنرهای معاصر، در واقع یک شاهکار معماری بتونی است. کامران دیبا معمار این بنا، تلاش زیادی کرده است تا المان های معماری ایرانی را با معماری مدرن امروزی پیوند بزند.
به عنوان مثال در این مکان می توانید بادگیرهای ایرانی را در حالی که با بتون ساخته شده اند مشاهده کنید!
این بنای خاص، یکی از معروف ترین عمارت های تاریخی تهران و از زیباترین ساختمان های ساخته شده در عهد قاجار است. درون این خانه تاریخی، وقایع زیادی اتفاق افتاده است.
اینجا زمانی اولین وزارتخانه آموزش و پرورش و زمانی دیگر اولین کتابخانه رسمی شهر تهران بوده است. عمارت مسعودیه یکی از محبوب ترین جاذبه های تهران برای علاقه مندان به عکاسی است. در این مکان سلفی های خوبی می توانید بگیرید!
این بنا که در سال 1972 میلادی احداث شده، به خاطر معماری مدور و استوانه ای شکلش شهرت زیادی پیدا کرده است. معماری مجموعه تئاتر شهر تهران که در میان پارک دانشجو واقع شده، ترکیبی از معماری اصیل ایرانی و معماری اروپایی است.
این مکان با دارا بودن سالن های اجرای تئاتر فراوان، یکی از اصلی ترین مراکز هنری برای اجرای تئاتر در تهران است.