قاعدگی یا دَشتان که با نامهای حیض یا پریود یا عادت ماهانه گفته میشود، به جاری شدن خون از پوشش داخلی رَحِم گفته میشود؛ که بهطور منظم در جنس ماده گونههای خاصی از پستانداران از اوایل سنین جوانی، در دوران بلوغ تا دوران یائسگی رخ میدهد.
معمولاً این عادت ماهانه در زنان باردار و شیرده اتفاق نمیافتد و بروز قاعدگی در این دورانهای خاص از زندگی زنان متوقف میشود. قاعدگی در زنان غیرباردار، از دوران بلوغ تا رسیدن به سنین یائسگی بروز میکند. اما این روزها این کلمه برای مردان نیز بکار می رود! بله پریود شدن آقایان! آیا پریود شدن آقایان نیز به رنگ خون است یا با خانم ها متفاوت است برای پی بردن به این موضوع مهم این مقاله علمی را حتما مطالعه کنید.
مدت خونریزی قاعدگی برای چندروز، معمولاً ۳–۵ روز طول میکشد، اما بین۲–۷ روز نیز میتواند متغیر باشد. هر سیکل قاعدگی بهطور متوسط ۲۸ روز طول میکشد، یک سیکل قاعدگی طبیعی بین ۲۱ تا ۳۵ روز متغیر است.
اگر می بینید همسرتان هر از گاهی جوش می آورد، عصبانی و بهانه گیر می شود آن را به حساب نارضایتی اش از زندگی مشترک نگذارید احتمالا همسرتان در دوران قاعدگی به سر می برد؛ تعجب نکنید! مردها هم مثل زن ها چنین دوره ای را تجربه می کنند و گاهی واکنش های روانی شدید تری را نسبت به خانم ها از خود نشان می دهند.
عادت ماهانه، پریود، قاعدگی، میل جنسی(Sexual desire)، اسپرم،بد خلقی مردانه، تستوسترون(testosterone)، خانواده ایرانی، روانشناسی زن و مرد
علایم عادت ماهیانه مردان با زنان فرق می کند. مردان هم در دوره های مختلف هورمون مردانه یا تستوسترون شان تغییر می کند و این تغییرات منجر به تغییرات در خلق، سطح انرژی، میل جنسی و حتی تعداد اسپرم می شود.
دورهای که در زنان به نام دوره ماهیانه یا قاعدگی شناخته میشود دوره تخریب و بازسازی دیواره رحم و آماده شدن آن برای تخمکگذاری بعدیست اما به این دلیل ساده که مردان رحم ندارند بنابراین آنچه در رحم زنان رخ میدهد در مردان رخ نمیدهد. در نتیجه دردهای ناحیه شکم که از جمله عوارض پیش از قاعدگی در زنان است و بصورت ماهیانه هم تکرار میشوند در مردان وجود ندارد. اما آثار تغییرات هورمونی در زنان منحصر به رحم نیست و خلقیات آنها را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. از این جنبه مردان و زنان شبیه اند.
عارضه بدخلقی مردانه یا Irritable Male Syndrome که به اختصار به نام IMS شناخته میشود همان چیزیست که میتوان به آن پریود مردانه گفت. شناخته شدهترین اثر این عارضه حساسیت بیش از حد به محرکهای بیرونی و عصبانیت زیاد است.
تحقیقات اولیه درباره تغییرات هورمونی در مردان که منجر به تغییر خلقیات آنها میشود در سال ۱۹۷۲ و با انتشار مقالهای از رامی و گلدشتاین محققان دانشگاه جورج تاون آغاز شد. رامی و گلدشتاین پس از ۱۶ سال تحقیق نشان دادند تغییرات هورمونی در مردان در دورههای ۴ تا ۶ هفتهای رخ میدهند و در جریان آن روحیات مردان میتواند از بانشاط تا غمگین و تهاجمی تغییر پیدا کند.
سه سال بعد یک گزارش تحقیقی جدید از محققان دانشگاه استنفورد نشان داد کاهش یا افزایش تستوسترون خون میتواند منجر به تغییرات قابل توجه در روحیات فردی مردان شود اما عارضه بدخلقی مردانه در سال ۲۰۰۱ توسط جرالد لینکلن محقق اسکاتلندی معرفی شد.
گزارش لینکلن نشان داد او با آزمایش میشها متوجه شده بود که در پایان فصل جفتگیری وقتی ماههای پاییز و زمستان فرا میرسند میزان تستوسترون خون میشهای نر کاهش مییابد و این کاهش هورمونی منجر به بروز رفتارهای تهاجمی در آنها میشود. آزمایشهای مشابه در مورد رابطه کاهش تستوسترون و بروز رفتارهای تهاجمی در پستانداران دیگر نظیر فیل آهو و گوزن نیز نشان داد انواع نر این جانوران در مقابل تغییرات هورمونی دچار حساسیت بیش از حد میشوند.
نکته قابل توجه درباره انسانها این است که تغییرات هورمونی در مردان تنها ناشی از کاهش تستوسترون نیست بلکه همزمان با آن، افزایش کورتیزول و کاهش سروتونین به بروز عارضه بدخلقی مردانه میانجامد. مهمتر این است که این عارضه در مردان میتواند به جای بروز ماهیانه بطور روزانه رخ دهد.
عادت ماهیانه مردان منجر به عصبی شدن آنها می شود
مردی که دچار سندرم تحریکپذیری مردانه یا عادت ماهیانه مردان می شود، افسرده است، بداخلاقی می کند و به خود آسیب روانی می رساند.
افسردگی ناشی از این نوسان هورمونی در دوران عادت ماهیانه مردان، میتواند مردها را تا مرز خودکشی هم پیش ببرد. اما گاهی مبتلایان به جای آنکه به خود آسیب بزنند، احساسات منفیشان را متوجه محیط بیرون و آدمهای اطرافشان میکنند.
درحالی که سندرم پیش از قاعدگی در خانمها تنها چند روز طول میکشد، برخی از کسانی که تحریکپذیری مردانه را تجربه میکنند، در زمانی طولانیتر این احساسات ناخوشایند را تجربه میکنند و گاه بدون دخالت متخصصان توانایی رها شدن از این حالات را ندارند. اما با وجود اینکه چرخه هورمونی ماهانه در هر مرد متفاوت است، آقایان میتوانند روحیات خود را بررسی کنند و به مرور زمان این تغییرات هورمونی و شدت آنها را تشخیص داده و برای کنترل آنها آماده شوند.
فردی که تنها برخی از نشانههای این سندرم را تجربه میکند، در زمان کوتاهتر و با تلاش کمتری میتواند به زندگی طبیعی برگردد اما برای مردی که ماههاست نشانهها را به شدیدترین حالت تجربه میکند، خلاص شدن از این حالات بدون درمان جدی و طولانیمدت ممکن نیست.
اگر بد خلقی مردتان مشکل ساز شده با او صحبت کنید و نگرانی خود را ابراز کنید و هچنین با پزشک مشورت کنید. پزشک می تواند با ارائه برخی راهکارها، از جمله تغییر در رژیم غذایی، توصیه هایی برای کاهش استرس، داروهای هورمونی یا دیگر درمان ها به بهبود شرایط کمک کند.
اگر همسر شما خیلی بد خلق(bad temper) شده و شما فکر می کنید در حال گذراندن دوره پریود خود است یا سندروم تحریک پذیری مردانه را تجربه می کند، بهتر است کمی او را به حال خود رها کنید و با وی مهربانتر باشید تا این دوره بگذرد.