سبزه یکی از اجزای سفره هفت سین میباشد که نماد تازه شدن و سر سبزی و شادابی است. ممکن است خیلی از خانم ها در خانه خودشان سبزه سبز کنند ولی دقیق نمیدانند باید چکاری را بکنند تا سبزه ای پر و زیبا داشته باشند.
اکنون در این بخش از نازوب آموزش دقیق و نکات کلیدی سبزه را به شما عزیزان خواهیم گفت. با ما همراه باشید.
سَبزه گیاهی است که در آن برخی از حبوبات را رویاندهاند و از نشانههای نوروز و اجزای سفره هفتسین است. سبزه از جوانه گندم، جو و عدس رویانده میشود.
ایرانیان معتقدند که وجود سبزه در سفره هفتسین، شادابی و خرمی را در طول سال به همراه دارد.
مرسوم است که سبزه را تا روز سیزدهم نوروز که سیزده به در خوانده میشود نگاه داشته و همراه با آن بدیها و کدورتها را دور بریزند.
همچنین برخی معتقدند که گره زدن سبزه در روز سیزده به در Green سبب باز شدن بخت جوانان دم بخت میشود.
دو لیوان قره ماش را درون کاسه ای بریزید و تا ۲ بند انگشت روی آن، آب بریزید. پس از ۴ روز ماش ها سفید می شوند، پس آن ها را درون دستمالی نخی بریزید. پس از سه روز که ماش ها جوانه زدند آن ها را درون ظرف مورد نظر را که از قبل ته آن لایه ای از پنبه گذاشته اید، بریزید و روی آن ها را با دستمال خیس بپوشانید.
پس از سه روز دستمال را از روی قره ماش ها بردارید و در حدی که فقط مرطوب بمانند روی آن ها، آب اسپری کنید و آن ها را در آفتاب قرار بدهید.
این دانه ها طی ۲ هفته به شکل زیبایی رشد خواهند کرد و آماده خواهند شد تا سر سفره هفت سین قرار بگیرند.
روند کار به این صورت است که باید دانه کنجد را برای حدود 6 الی 8 ساعت در آب خیس کنید. بهترین زمان جهت جوانه زدن کنجد، 8 روز قبل از عید میباشد. این دانه تا سیزدهم فروردین رشد کمی دارد و میتوان ار آن به عنوان سبزه مناسب سفره هفت سین استفاده کرد.
پس برای کاشت سبزه کنجد، ابتدا یک قطعه پارچه را روی یک بطری خالی یا همان ظرف دلخواه پیچانده و سپس مقداری از دانههای کنجد را در آب خیس کنید و بر روی پارچه قرار دهید.
بعد از چند روز، دانههای کنجد بر روی پارچه دور بطری جوانه میزند و به صورت ستون کوچکی از سبزه به شکلی زیبا و تماشایی چشمان هر بیندهای را به خود خیره میکند.
به همین راحتی و به همین سرعت، شما یک سبزه بسیار زیبا خواهید داشت که شبیه به هیچ سبزه دیگری نیست و داخل سفره هفت سین شبیه به یک درخت سبز کوچک به چشم میآید.
اگر در روزهای آخر سال به یاد این افتادید که سبزه بکارید، بهتر است به سراغ خاکشیر بروید. این بذر در عرض یک هفته سبز می شود. لازم است قبل از هر کاری خاکشیر را برای چند ساعت خیس کنید تا لعاب دار شود.
یک لایه پنبه را روی ظرف مورد نظر پخش کنید و روی آن را پارچه تنظیف بکشید. یک لایه خاکشیر مرطوب را روی پارچه پخش کنید. چند روز بذرها را آبیاری کنید تا جوانه بزند. می توانید برای بهتر شدن شرایط روی ظرف سبزه عید با خاکشیر را یا یک کیسه بپوشانید.
کوزه سبزه نیز ایده جالبی است. با استفاده از یک کوزه سفالی و مقداری بذر تره تیزک (شاهی) Some sharp leek seeds (watercress) میتوانید یک سبزه کوزه ای درست کنید.
برای این کار، ابتدا کوزه را از آب پر کنید و برای مدت یک شبانه روز آن را همانطور پر از آب نگه دارید تا جدار کوزه کاملا خیس شود.
سپس یک جوراب نایلونی روی کوزه بکشید.
بذر شاهی را که قبلا برای مدت بیست و چهار ساعت در آب خیس کردهاید به آرامی با دست روی نایلون بکشید، طوری که بذرها که حالا دیگر بعد از خیس شدن کاملا ژله ای شدهاند به طور یکنواخت همه جا پخش شوند.
بذر شاهی به آسانی به سطح جوراب نایلونی میچسبد.
کوزه را همواره پر از آب نگه دارید چون هر روز مقداری از آب کوزه تبخیر میشود باید به طور مرتب در آن آب بریزید.
آب از داخل کوزه به جداره آن راه یافته و به بیرون تراوش نموده جوراب را مرطوب میکند، به این ترتیب بذر شاهی جوانه زده و ریشهها به سطح بیرونی کوزه میچسبند.
کوزه را در محل پر نوری قرار دهید و گهگاهی، آن را بچرخانید تا نور به همه جای آن برسد.
بعد از چند روز کوزه سبز شده و از تماشای آن لذت خواهید برد.
اگر از طرفداران محیط زیست هستید می توانید به جای سبزه عدس، گندم و ماش از هسته مرکبات مثل پرتقال، نارنج و لیمو استفاده کنید تا بتوانید بعد از عید هم آن را در فضای سبز بکارید. هسته مورد نظر خود را برای دو روز درون آب قرار دهید تا خوب خیس بخورد. حالا باید این بذرها را در خاک سبک بکارید.
یک لیوان یا گلدان کوچکی انتخاب کنید. درون آن را خاک غنی و سبک باغچه Rich and light garden soil بریزید و بذرها را بکارید و خاک را تا سبز شدن بذرها مرطوب نگه دارید. برای اینکه تا روز نوروز نهال های کوچک سبز به اندازه سفره هفت سین رشد کرده باشند، از همین امروز شروع کنید، ممکن است این دوره تا یک ماه هم طول بکشد.
اگر بتوانید با احتیاط پوست دور هسته مرکبات را جدا کنید، زودتر جوانه می زند.
استفاده از ظروف سفالی و چینی نتیجه بهتری خواهد داشت تا ظروف پلاستیکی.
هر قدر قطر بستر کمتر باشد عمر سبزه بیشتر می شود. آبی که در طی مراحل کشت سبزه عید استفاده می کنید آب ولرم باشد.
اگر در محیط گرم و خشک زندگی می کنید تا مرحله ای که جوانه ها هنوز به یک سانت نرسیده اند از پارچه مرطوب استفاده کنید.
• بذرها باید سالم و تازه بوده تا قوه نامیه خود را از دست نداده باشند و سبز شوند.
• تا جوانه زدن بذرها، آنها را با پارچه از نور آفتاب محافظت کنید.
• سبزه عدس و ماش دیرتر رشد می کند. برای آنها حداقل 20 روز قبل از نوروز اقدام کنید.
• هر زمان موقع آبیاری، آب زیر سبزه را تخلیه کنید.
• برای یک بشقاب سبزه 50-100 گرم بذر کافی است.
• در طول عید برای جلوگیری از رشد زیاد سبزه آن را در محل خنک نگه دارید.
• ظروف سفالی بدون لعاب Unglazed earthenware برای سبزه مناسب ترین انتخاب است.
• بذرها را قبل از هرکاری کاملا در آب غوطه ور کنید.
• اسپری روی بذرها بهترین روش آبیاری است.
• هرچقدر قطر بذرها کمتر باشد، ماندگاری بیشتری دارد.
زمان مناسب برای کاشت انواع دانه ها برای سبزه عید
مدل سبزه های هفت سین نوروز امسال
آموزش تصویری درست کردن سبزه دو رنگ برای نوروز