قارچ شیتاکه گیاه خوش خوراکی که در کشور چین کاشت می شود. این قارچ با نام علمی شیتاکه شناخته می شود. در جدیدترین بررسی و تحقیقات پزشکی و تغذیه ای همنشین گوشت قرمز می باشد.
Shiitake Mushroom قارچی خوراکی و دارویی است که در دسته قارچ های چتری و رده کلاه قارچان قرار می گیرد و در کشورهای چین و ژاپن، جوب شرقی آسیا و نیوزلند به صورت خودرو رشد می کند.
قارچ شیتاکه در آشپزی بودایی برای تهیه سوپ استفاده می شده است و در قدیم به دلیل این که امکان کشت آن وجود نداشته، بسیار گرانقیمت بوده است ولی بعد از گذشت مدتی در دوره ادو کشت قارچ شیتاکه روی چاک ساقه درختان شروع شد و در نهایت در قرن بیستم پرورش گسترده تجاری این قارچ به منظور فروش، شروع شد.
در ایران، محققان این قارچ را در استان خراسان رضوی پرورش داده اند و قرار است که در چند سال آینده به کشت انبوه رسیده و وارد برنامه غذایی مردم شود.
این قارچ که با نام یاکینوکو نیز شناخته می شود ترکیبی به نام Active Hexose Correlated Compound است که به صورت اختصاری به نام AHCC شناخته می شود.
عصاره قارچ شیتاکه حاوی غلظت بالایی از AHCC است که میتواند برای درمان زگیل تناسلی یا اچ پی وی مفید باشد.
بر اساس تحقیقات پزشکی انجام شده AHCC گرفته شده از عصاره قارچ یاکینوکو برای درمان و ریشه کن کردن ویروس پاپیلومای انسانی بسیار موثر است و مانع از تکثیر ویروس می شود.
میزان مصرف دارویی قارچ شیتاکه به اندازه 3 – 5 گرم قارچ خشک یا 30 – 50 گرم قارچ تازه به صورت روزانه به مدت 3 – 6 ماه است.
آهن، روی، سلنیوم، ویتامین ب کمپلکس، ویتامین ث، ویتامین دی.
مواد مغذی قارچ شیتاکه در هر ۱۰۰ گرم خشک (۳٫۵ اونس)
انرژی ۱٬۲۳۸ کیلوژول (۲۹۶ کیلوکالری)
کربوهیدراتها ۷۵٫۳۷ g
قندها ۲٫۲۱ g
فیبر ۱۱٫۵ g
چربی ۰٫۹۹ g
پروتئین ۹٫۵۸ g
ویتامین ب ۱ (تیامین) ۰٫۳
ویتامین ب ۲ (ریبوفلاوین)
ویتامین ب ۳ (نیاسین)
پانتوتنیک اسید (ویتامین ب۵)
ویتامین ب ۶
اسید فولیک (ویتامین ب ۹)
واحدها به میلی متر است.
ویتامین ث ۳٫۵
ویتامین د 3 ۳٫۹
کلسیم ۱۱
آهن ۱٫۷۲
منیزیم ۱۳۲
منگنز ۱٫۱۷۶
فسفر ۲۹۴
پتاسیم ۱۵۳۴
سدیم ۱۳
روی ۷٫۶۶
مصرف هم به صورت خام هم پخته، اما در صورت مصرف خام منتظر آلرژی باشید. پس بهتر از به صورت پخته شده در غذاها استفاده کنید.
حالت تهوع و استفراغ.
کهیر و خارش سطح پوست تمام بدن
پختن، تفت دادن یا خشک کردن قارچ شیتاکه هیچ تاثیری بر روی خواص درمانی آن نمی گذارد و فقط باعث کاهش ویتامین های موجود در آن می شود.
شیتاکه تازه را میتوانید در ظرف درباز با آبکش به مدت 10 – 20 روز در یخچال نگهداری نمایید. بهتر است اول قارچ های نازک تر را استفاده کنید و قارچ های سفت را برای آخر بگذارید.
قارچ تازه را میتوانید حلقه کنید و با کمی روغن و نمک تفت دهید و سپس در فریزر به مدت 6 ماه نگهداری کنید. معمولا اگر در یخچال نگهداری شود و داخل پلاستیک نباشد، نمی پوسد.
اگر قارچ های شما بیشتر از 20 روز ماندگاری داشت و شروع به چروکیده شدن کردند میتوانید قارچ ها را نصف کنید یا حلقه کنید و در محلی خشک روی پارچه ای تمیز پخش کنید تا خشک شوند.
قارچ شیتاکه خشک را مانند سایر خشکبار می توانید به مدت 2 ماه در کابینت آشپزخانه نگهداری نمایید. در صورتی که بوی قارچ برایتان خوشایند نبود میتوانید آن ها را در یک سینی یا آبکش ریخته و هفته ای چند ساعت در هوای آزاد و بدون آفتاب قرار دهید.
طعم خشک خیلی بهتر است تازه آن است و به سادگی می توانید آن را تبدیل به قارچ تازه کنید.
قارچ شیتاکه به سرعت آب را به خود جذب میکند و تازه ی شود برای ای منظور میتوانید قارچ ها را در آب جوش بریزید به اندازه ای که 1 بند انگشت رویشان آب باشد و 20 دقیقه روی حرارت قرار دهید تا تازه شود.
در صورت تمایل بعد از سرد شدن میتوانید قارچ را بفشارید تا آب اضافه اش گرفته شود و از آن در انواع سس، سوپ یا خوراکی های دیگر استفاده کنید.
دمنوش شیتاکه برای افرادی که نمک زیادی مصرف می کنند یا استرس و اضطراب دارند بسیار مفید است.
این دمنوش میتوانند نمک اضافه بدن را دفع کند و به ذهن شما آرامش بدهد.
1 عدد قارچ شیتاکه را در 1 فنجان آب جوش بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا احیا شود.
ساقه قارچ که سفت است را جدا کنید و کلاهک قارچ را به صورت خلالی برش بزنید و در 2 فنجان آب به مدت 8 دقیقه بجوشانید و به صورت گرم همراه با طعم دهنده دلخواهتان بنوشید.
به صورت سنتی در ژابن 1 – 2 قطره شوسو یا سویا سس ژاپنی به این دمنوش اضافه می کنند.
بدانید که: غذای سالم دوای هر درد است.