یاسمین مقبلی اولین زنی که به کره ی ماه سفر کرد. در ادامه با ما همراه باشید و با نخستین زن سفر به ماه آشنا شوید.
علاقه یاسمین جان از کودکی به هوا فضا
خانم یاسمین مقبلی در سوم تیر ماه سال 1362 هجری شمسی مصادف با 24 ژوئن سال 1983 میلادی در شهری به نام باد ناوهایم در کشور آلمان به این جهان زیبا چشم گشود.
والدین یاسمین؛ فرشته و کامی مقبلی میباشند که در فلوریدا زندگی می کنند.
یاسمین مقبلی از خانوادهای ایرانی تبار است. پدر و مادر او اصالتاً از شهر تهران در مرکز شمالی ایران هستند و پس از انقلاب اسلامی سال 1979 از ایران رفتند و سپس به ایالات متحده مهاجرت کردهاند و در شهر بالدوین، نیویورک ساکن شدند.
یاسمین در کنار پدر و مادرش در یک قاب
همسر و دو فرزند یاسمین مقبلی
با این حال مقبلی متولد آلمان است و مانند والدین خود تابعیت ایرانی خود را حفظ نکرده است.
خانم مقبلی بعد از اینکه تحصیلاتش را در مقطع دبیرستان به اتمام رسانید، در رشته مهندسی هوافضا پذیرفته شد و مدرک دانشگاهی خود را در دانشگاه معروف ام آی تی MIT اخذ نمود و اینکه از مدرسه عالی نیروی دریایی در ایالت کالیفرنیا در رشته هوافضا مدرک دانشگاهی اش را تا مقطع فوق لیسانس به پایان رسانید.
یاسمین مقبلی در دبیرستان بالدوین در نیویورک تحصیل کرده و در طول دوران تحصیلی خود در حالی که یک دانشآموز بود در دانشگاه فضایی هانتسویل در آلاباما در دوره آکادمی فضایی پیشرفته شرکت کرد. همچنین یاسمین در تیم والیبال، لاکروس و بسکتبال مهندسان MIT فعالیت داشته است.
یاسمین مقبلی نابغه و از دانشمندهای فضانوردی اهل ایرانی میباشد، که در رشته فضانوردی تحصیلاتش را به پایان رسانیده است و اکنون به عنوان فضانورد در ناسا مشغول به فعالیت میباشد.
یاسمین مقبلی پیش از اینکه به ناسا ملحق شود اغلب به دلیل پرواز 1600 ساعتی در یک ماموریت جنگی در افغانستان مطرح شد.
اکنون 40 ساله میباشد و عنوان اولین زن ماهی که به کره ماه قدم گذاشت لقب گرفت.
یاسمین مقبلی در سنین جوانی پا به ارتش آمریکا نهاد و به عنوان سرگرد نیروی دریایی و هوایی فعالیتش را شروع نمود.
ایشان پس از سپری کردن دورههای خلبانی پیشرفته توانست مدرکش را دریافت نماید.
یاسمین مقبلی در یک خانواده کم جمعیت به دنیا آمده است و تنها یک برادر به اسم کاوه نیز دارد، که در اسپانیا ساکن است. اسم مادر یاسمین فرشته و نام پدر ایشان کامی میباشد، که در فلوریدای آمریکا ساکن هستند.
یاسمین در سال 2010 به طور جدی به ناسا ملحق شد و آموزشهای مورد نیاز را برای ماندن در ایستگاه فضایی سپری می کند.
یاسمین مقبلی در مورد این امر بیان میکند خیلی هیجان دارد، که میخواهد در ایستگاه فضایی جای بگیرد و اکنون به مدت دو سال میباشد، که تحت آموزشهای لازمه برای جای گرفتن در ایستگاه فضایی میباشد.
یاسمین بیان میکند که در بچگی فضانوردی را بسیار دوست میداشته و به خاطر همین سعی و تلاش بسیاری نموده تا موفق شود در این رشته پذیرفته شود و در ایستگاه فضایی حضور داشته باشد.
یاسمین در ادامه بیان میکند اینکه در خارج از جو زمین جایی داشته باشی و حادثه فرازمینی را مشاهده نمایی همواره یکی از رویاهایی بود که در سر میپروراندم و برای من بسیار جذاب میباشد.
خانم مقبلی بیان میکند علم نجومی از بچگی در من بوده و همواره یکی از آرزوهایم بود، تا موفق شوم با سفینهها و فضاپیماهای گوناگون به سایر سیارهها سفر نمایم.
در سال 2017 ناسا کاندیدهای کلاس تازه فضانوردی اش را اعلام نمود. این کاندیدها اعم از هفت آقا و 5 بانو میباشند که از بین بیشتر از 18 هزار شخص تقاضا کننده منصوب شدند.
12 شخصی که در کلاس قبول شدند رزومه خیلی موثری به ناسا ارسال نمودهاند:
این اشخاص تمامی ورزشکار میباشند و در میان آنان کارمندان اسبق شرکت و یک زیست شناس دریایی میباشند و اینکه نیمی از آنان از افسران نظامی میباشند.
در میان قبول شدگان یک دختر جوان با لقب «جاوز» مشاهده میشود. فردی که کاپیتان اسبق تیم بسکتبال بانوان MIT یکی از اعضای شاخصی نیروی دریایی و همچنین عنوان دار پرواز با هلیکوپترهای مسلح در 150 ماموریت رزمی در افغانستان میباشد.
خانم یاسمین از مهاجرین ایرانی_آمریکایی به شمار میرود. ایشان از دوران تست نخستین کلاس فضانوردی، وی تنها کارآموزی میباشد، که ریشه ایرانی دارد.
یاسمین در دانشگاه ام آی تی تحصیلات خود را به پایان رسانیده است و در مدرسه عالی نیروهای دریایی آمریکا و همچنین دانشکده خلبانی تست نیروی دریایی کشور آمریکا میباشد و بیشتر از دو هزار ساعت پرواز با 25 نوع هواپیمای گوناگون را در پرونده کاری خود به ثبت رسانیده است.
ایشان از آن دوران تاکنون 3 مرتبه در منطقههای جنگی استقرار یافته و کبراهای پر از توپهای چند لولهای و موشکهای آتشین را خود هدایت نموده است.
در افغانستان لقب جاوز را برای ایشان انتخاب نمودهاند، اسمی که بر روی هلیکوپتری که ایشان با آن به پرواز در میآید مشاهده میشود. در آخرین پست، ایشان به عنوان خلبان آزمایشی یک تکنولوژی تازه در آریزونا به پرواز درآمده است.
خانم مقبلی از چند بانویی که برای پروژه آرتمیس «پروژه ناسا برای برگشت به ماه» منصوب شده است، میباشد.
برنامه آرتمیس از جمله برنامه فضایی با اهداف فرستادن آدمها «اولین بانو» به قطب جنوب ماه در سال 2024 به شمار میرود. این فعالیت به دست ناسا و شرکتهای صنایع هوا فضایی تجاری آمریکایی در کنار آژانس فضایی اروپا، آژانس کاوشهای هوا فضای ژاپن، آژانس فضایی کانادا و آژانس فضایی استرالیا در حال اجرا میباشد.
اهداف پایانی این فعالیت حاضر شدن همیشگی انسانها روی ماه، به وجود آوردن فضایی خوب برای کار شرکتهای خصوصی روی کره ماه و در پایان سفر به مریخ میباشد.
ناسا رهبری این فعالیت را عهدهدار میباشد، ولی گویا که همکاری بین المللی در دست یافتن به اهداف بلند مدت فعالیت تاثیر گذار باشد.
بعضی بیان نمودند اسم آرتمیس برگرفته از آرتمیسیا زن دریانوردی که در دومین یورش کوروش به یونان به عنوان متحد ایشان رقابت کرد میباشد.
در تاریخ ژوئن 2017، خانم مقبلی یکی از 12 شخصی به شمار میرفت که به عنوان یکی از اعضای گروه 22 فضانوردان ناسا با نام مستعار «لاک پشتها» منصوب گردید و به مدت 2 سال آموزشش را شروع نمود.
خانم یاسمین در کنار چهار بانو و 7 آقای دیگر از بین 18 هزار شخص داوطلب برای مشارکت در این دوره، انتخاب گردیده است.
در تاریخ دسامبر 2020 خبر داده شد خانم مقبلی یکی از فضانوردانی میشود، که در برنامه فضایی آرتمیس ناسا «فعالیت ناسا برای برگشت به ماه» برای فرستادن اولین بانو به روی ماه میباشد.
برای این بانوی بزرگ و برگزیده نهایت موفقیت و سلامتی را خواهانیم. چه سعادتی، چه هوش و ذکاوتی که پا به کره ی مهتابی کهکشان راه شیری می گذاری بانوی من. بهترین های جهان هستی تقدیم تو باد.