گندم یکی از مهم ترین غلات سبد و صنایع غذایی است. گندم علاوه بر اینکه نقش مهم در تولید نان را دارد کاربردهای زیاد دیگری نیز دارد. خواص بی نظیر گندم باعث می شود عرضه و تقاضای آن نامحدود باشد.
کربوهیدرات ها جزء اصلی رژیم غذایی گندم سیاه هستند. پروتئین، فیبر و مواد معدنی مختلف و آنتی اکسیدان ها نیز وجود دارد. ارزش غذایی گندم سیاه به میزان قابل توجهی بیش از سایر غلات است. ارزش غذایی 3.5 اونس معادل 100 گرم گندم خام است.
در مقایسه با غلات دیگر، مواد معدنی موجود در بلغور گندم سیاه پخته به خوبی جذب می شوند زیرا فیتیک اسید موجود در گندم سیاه به نسبت کم است، یک مهار کننده رایج جذب مواد معدنی موجود در دانه ها است.
گندم پوست کنده: نصف پیمانه
جوپوست کنده: یک سوم پیمانه
نخود: یک سوم پیمانه
عدس: یک سوم پیمانه
ماش: یک سوم پیمانه
لوبیاسفید، قرمز، چیتی، چشم بلبلی از هر کدام: یک سوم پیمانه
سبزی آش: 1 کیلو گرم
نمک، فلفل قرمز، زیره، آویشن، زردچوبه، پونه: به میزان لازم
روغن زیتون: به میزان لازم
حبوبات و غلات را 24 ساعت قبل بخیسانید تا نفخ آن گرفته شود، سپس همه ی آنها را به مدت یک ساعت جداگانه بپزید. بعد سبزی خورد شده را همراه با ادویه جاتی که گفته شد به آنها اضافه کرده و یک ساعت دیگر با حرارت ملایم بگذارید بپزند تا خوب جا بیفتد و هنگام سرو به دلخواه باروغن زیتون میل کنید.
مقوی بودن آش گندم غذایی کامل در سبد تغذیه است، میان وعده ای فوق العاده برای کاهش وزن و ورزشکاران.