ابتدا نگاهی داریم به موقعیت جغرافی کشور ترکمنستان و سپس پدیده ی شگفت انگیز دروازه ی جهنم!
ترکمنستان کشوری محصور در خشکی در آسیای میانه است که در سوی باختر با دریای خزر، در جنوب با ایران و افغانستان، در شمال خاوری با ازبکستان، و در شمال باختری با قزاقستان هممرز است.
محدوده حرارت غیر قابل تحمل آن تا حدود 60 متری لبه گودال میرسد. دروازه جهنم توسط فعالیتهای اکتشاف نفت در سال 1971 میلادی توسط محققین اتحاد جماهیر شوروی ل کشف شد.
دروازه جهنم نام یک میدان گازی در کنار روستای دروازه در قرهقوم، استان آخال ترکمنستان است.این گودال عظیم قطری حدود 70 متر و گودی تا 20 متر دارد
که در آتش ناشی ازتراوش گاز طبیعی بیش از 40 سال در حال سوختن است و بوی گاز و ترکیبات دارای گوگرد آن تا مسافت زیادی در اطراف گودال به مشام میرسد.
بلندترین مرز این کشور با دریای خزر و به درازای 1٬786 کیلومتر است. درازای مرزهای دیگر این کشور، با ایران 992 کیلومتر، افغانستان 744 کیلومتر، ازبکستان 1٬621 کیلومتر، و قزاقستان 379 کیلومتر میباشد.
مساحت ترکمنستان 488٬000 کیلومترمربع و کمی بیشتر از مجموع مساحت استانهای فارس، کرمان، و سیستان و بلوچستان در ایران است.
ترکمنستان پس از روسیه، قزاقستان، و اوکراین در رتبهٔ چهارم پهناورترین جمهوریهای شوروی سابق بود. بیشترین گسترش باختری-خاوری این کشور 1٬100 کیلومتر و بیشترین گسترش شمالی-جنوبی آن 650 کیلومتر است.
ترکمنستان جنوبیترین جمهوری در میان کشورهای مستقل همسود (مشترکالمنافع) است؛ فدراسیونی نامستحکم که در اواخر سال 1991 توسط اکثر کشورهای جدید پس از فروپاشی شوروی در منطقه ایجاد شدهاست.
دروازهٔ جهنم یا دروازهٔ دوزخ (به ترکمنی: Jähennem derwezesi جهنم دروازهسی) یک میدان گازی در کنار روستای دروازه در قرهقوم، استان آخال ترکمنستان است.
گودالی عظیم به قطر حدود 70 متر و گودی بیشینه تا 20متر که در آتش ناشی از تراوش گاز طبیعی، از سال 1349 شمسی در حال سوختن است و بوی گاز و ترکیبات دارای گوگرد آن تا مسافت زیادی در اطراف گودال به مشام میرسد.
محدودهٔ حرارت غیرقابل تحمل آن تا حدود 60 متری لبهٔ گودال میرسد.
مختصات تقریبی گودال عبارتند از: طول جغرافیایی 58درجه و 26 دقیقه و 21٫8 ثانیه شرقی و عرض جغرافیایی 40 درجه 15 دقیقه و 9٫4 ثانیه شمالی.
روستای دروازه در میانهٔ صحرای قرهقوم در فاصلهٔ 260 کیلومتری شمال شهر عشق آباد قرار گرفتهاست. منابع گاز طبیعی کشف شده در این منطقه از جمله بزرگترین منابع گازی جهان به شمار میآیند.
در آوریل 2010 میلادی قربانقلی بردیمحمدف رییس جمهور ترکمنستان از محل بازدید کرد و برای جلوگیری از اثر منفی گودال مشتعل بر روی سایر فعالیتهای توسعهٔ میدانهای گازی منطقه، تصمیم به کنترل گودال گرفتهاند اما دروازهٔ دوزخ همچنان در حال سوختن میباشد و یکی از جاذبههای گردشگری ترکمنستان نیز به شمار میآید.
اینگونه مسائل در مناطق دارای مخازن نفت و گاز اتفاق میافتد که از آن جمله میتوان به نشت و شعلهور شدن گازهای قابل اشتعال در مناطقی از شهر مسجد سلیمان واقع در استان خوزستان ایران نیز اشاره کرد.
در موارد متعددی از حفرههای کوچهها یا حیاط بعضی خانهها شعلههای آتش موقت و گاه دائمی گزارش شدهاست.