عوارض چاقی و اضافه وزن چیست؟
هر چه وزن بیشتر باشد، قلب مجبور است سختتر کار کند. چاقی سبب بروز بسیاری از بیماریها میشود که برخی از عوارض چاقی عبارتند از بیماریهای قلبی – عروقی (مانند سکته قلبی، سکته مغزی و فشار خون بالا)، عوارض ریوی، دیابت، بیماری کبد و مجاری صفراوی (مانند سنگ کیسه صفرا و مجاری صفراوی، سیروز کبدی و …)، نقرس، آرتروز و درد مفاصل، برخی سرطانها مانند (سرطان رحم)، فتق و ایجاد واریس.
اما به خاطر بسپارید که اگر بتوان وزن را کم کرد و به وزن مناسب رسید میتوان از بروز همه عوارض چاقی تا حد زیادی جلوگیری کرد. پایین آوردن وزن تا رسیدن به حد مطلوب باید تدریجی و مداوم باشد و این بسیار بهتر و سالمتر از کم کردن سریع وزن است. بهترین راه برای این کار، افزایش فعالیت بدنی، اصلاح رژیم و عادتهای غذایی و کاهش مصرف انرژی است (یعنی مصرف غذاهای پرانرژی مانند غذاهای چرب و شیرین را کاهش دهید.)
توصیههای بهداشتی برای جلوگیری از چاقی- رژیم غذایی:
برای پیشگیری از چاقی رعایت برنامه غذایی و تغذیه صحیح سبب میشود که ضمن تامین نیازمندیهای اصلی مواد مغذی، از زیادهروی در مصرف غذا خودداری و سلامتی تضمین شود.
بنابراین برای درمان چاقی: – مصرف غذاهای چرب یعنی مصرف لبنیات پرچربی، روغن، کره، گوشت قرمز پرچربی، کله و پاچه، سیرابی و شیردان، جگر، مغز، قلوه، دل، سس سالاد و پوست مرغ را به حداقل برسانید.
– در درمان چاقی غذاها را بیشتر به صورت آبپز، بخارپز یا کباب شده تهیه کنید.
– از مواد غذایی فیبردار مانند سبزیجات مختلف، میوهها، نان سبوسدار، حبوبات (لوبیا، عدس، نخود، ماش، لپه و باقلا) و غلات (برنج، گندم سبوسدار و جو با پوست) بیشتر مصرف کنید.
– بهتر است برای درمان چاقی شکمی تخممرغ خصوصا زرده آن را حداکثر هفتهای دو عدد مصرف کنید.
– در درمان چاقی بهتر است برای پخت و پز از روغن مایع استفاده کنید.
– مصرف غذاهای پرانرژی نشاستهدار و دارای قند زیاد مانند انواع ماکارانی، سیبزمینی، نان و برنج به خصوص مصرف قند و شکر (قند خالص)، نوشابههای شیرین، شیرینی و شکلات را به حداقل برسانید.
– از مصرف غذاهای آماده پرانرژی (غذاهای فوری یا میان وعده) مانند چیپس، پیراشکی، سمبوسه، سوسیس و کالباس حتیالامکان بپرهیزید.
– وعدههای غذا خوردن را افزایش دهید ولی میزان غذای مصرف شده در هر وعده را کم کنید. نوع غذا خیلی مهمتر از مقدار آن است. در ساعات منظم غذا بخورید.