پخت و کباب پز کردن مواد غذایی به سیخ کشیده شده روی زغال یا میله های برقی را باربیکیو می گویند. این شیوۀ پخت و پز که متهم اصلی ایجاد سرطان است به شرط نکات درست و به کارگیری آن، حتی میتواند در برقراری تعادل غذایی سهیم باشد!
در چهارچوب مطالعه ای دربارۀ تماس فرانسوی ها با هیدروکربورها، مقامات بهداشتی فرانسه نتایج مهمی را که تا امروز همچنان معتبر هستند ارزیابی کردند، نتیجۀ این مطالعات در زیر آمده اند.
پختن خوراکی ها در دمای بین 300 تا 600 درجه تبدیل به هیدروکربورهای سرطان زا میشوند. بنابراین مهم است که خوراکی ها را بیش از حد نپزید.
اگر گوشت در قاصلۀ 10 سانتی متری باربکیو نگه داشته شود، هیدروکربورها به وجود نخواهند آمد. به همین ترتیب، اگر چربی ها روی زغال ها نیفتند، این مواد آلوده کننده از خوراک ما به دور خواهند ماند.
بنابراین توصیه میشود که روی آتش را با یک لایۀ نازک از خاکستر بپوشانید. به عبارت دیگر، مواد خوراکی باید با گرمای زغال ها پخته شوند نه در تماس با شعلۀ آتش.
مدل باربیکیو باغی یا ویلایی
پیش داوری هایی در رابطه با پخت و پز با باربکیو و انتشار دی اُکسین وجود دارد که این پیش داوری ها باید مورد تجدید نظر قرار بگیرند.
در واقع، سوختن 2 کیلوگرم زغال، دی اکسینی معادل با سوختن 12000 سیگار آزاد میکند. و در مقام مقایسه، در فرانسه هر سال بر اثر سوختن زغال، 1 کیلوگرم دی اکسین تولید میشود که فقط چند گرم آن مربوط به باربکیوهاست. بنابراین، انتشار این گاز وجود دارد، اما بسیار کم است.
استفاده از این روش آشپزی یک تا دو بار در هفته بی خطر است. اگر توصیه هایی را که در ذیل به آنها اشاره میکنیم، رعایت کنید، میتوانید این تعداد دفعات را افزایش دهید. بهتر است برای حفظ سلامتی تان، هنگام استفاده از باربکیو چربی کمتری مصرف کنید.
توجه، توری باربکیو را باید به طور مرتب تمیز کنید، حتی بعد از هر بار استفاده از آن؛ زیرا خرده های مواد غذایی که به آن چسبیده اند، هیدروکربورهای متراکم شده ای هستند که به مواد خوراکی تازه سرایت خواهند کرد.
اگرچه آشپزی با باربکیو هیچ خطری برای سلامتی ندارد، اما این دستگاه میتواند منشأ برخی حوادث شدید و ناگوار باشد. بنابراین خیلی مواظب باشید!
همیشه تعداد افرادی که در تماس با باربکیو دچار سوختگی شده اند، بسیار زیاد و قابل توجه است. این سوختگی ها فقط به خاطر شتاب زدگی مصرف کنندگان نبوده است.
بلکه گاهی اوقات برخی مدل ها، خصوصاً آنهایی که بر روی تنها یک ستون یا روی سه پایه، سوار شده اند، عامل ایجاد خطر بوده اند.
ضمناً باید یادآوری کنیم که هرگز نباید آتش باربکیوی زغالی را با هیزم سفید یا هر مادۀ قابل اشتعال دیگری تقویت کنید.
این دستگاه ها به خاطر مسمومیت زایی مونواکسید کربن، نباید داخل محل در بسته مورد استفاده قرار بگیرند. و در نهایت بچه ها را از باربکیو دور نگه دارید.
رعایت نکات بیان شده در استفاده از هر نوع وسیله، سلامتی و لذت را به ما هدیه می دهد.