مصاحبه با داوود رشیدی به همراه بیوگرافی و تصاویر را در این مطلب از سایت نازوب می خوانید.
داوود رشیدی
نام اصلی : داوود رشیدی حائری
زمینه فعالیت : تئاتر، سینما، تلویزیون
تولد : ۲۵ تیر ۱۳۱۲
محل زندگی : تهران
ملیت : ایرانی
پیشه : بازیگر، تهیه کننده، مجری طرح
همسر : احترام برومند (مجری و بازیگر)
فرزندان : لیلی رشیدی (زاده ۱۳۵۲) و فرهاد رشیدی
داوود رشیدی در سال ۱۳۱۲ در تهران متولد شد. وی از خاندان حایری مازندرانی دارای اصالت بابلی است. پدر او عبدالامیر رشیدی و پدربزرگش علامه ابن الشیخ حائری از روحانیان مشروطه خواه و جدش آیتالله زین العابدین حائری مازندرانی از مراجع تقلید عصر قاجار است.
تحصیلات داود رشیدی
داود رشیدی تحصیلات متوسطه را (بدلیل فعالیتهای دیپلماتیک پدرش) در ترکیه و پاریس به پایان رساند و تحصیلات دانشگاهی را در ژنو ادامه داد. (فارغالتحصیل کنسرواترا ژنو در رشته کارگردانی و بازیگری تئاتر و لیسانس حقوق سیاسی از دانشگاه ژنو). داود رشیدی اولین بار زمانی که هفت ساله بود توسط دختر عمهاش دکتر طوسی حایری به عبدالحسین نوشین برای بازی در نمایش مردم معرفی شد. در سال ۱۳۴۳ به تهران آمد و در اداره تئاتر آن زمان وابسته به وزارت فرهنگ و هنر استخدام شد.
سپس گروه تئاتر امروز را پایهگذاری نمود، که هنرپیشگانی مانند: پرویز فنی زاده، داریوش فرهنگ، مهدی هاشمی، فهیمه راستکار، سیاوش طهمورث، مرضیه برومند، سوسن تسلیمی، به عضویت در این گروه درآمدند. در سال ۱۳۵۲ از اداره تئاتر به تلویزیون ملی ایران رفت و در سمت مدیریت گروه نمایشها و سرگرمیهای آن سازمان (شامل: سریالها، مسابقات، تئاترهای تلویزیونی) مشغول به کار گردید. رشیدی از سال ۱۳۵۰ با فیلم سینمایی «فرار از تله» وارد عرصه بازیگری سینما گردید و علاوه بر بازیگری و کارگردانی در سینما، تلویزیون و تئاتر به تهیه کنندگی سینما نیز روی آورد.
قسمتی از گفتگو با داوود رشیدی
شروع فعالیت هنری داوود رشیدی
رشیدی با بیان اینکه همیشه تئاتر برایش اولویت بیشتری نسبت به سینما و تلویزیون داشته است با یادآوری روزهای شروع فعالیت هنریاش گفت: کار هنریام را با آقای نوشین شروع کردم و بعدها وقتی پس از پایان تحصیلاتم به ایران بازگشتم در سال 42 گروه تئاتر “امروز” را در اداره تئاتر آن زمان تشکیل دادم که افرادی چون مرضیه برومند، سوسن تسلیمی، پرویز فنیزاده، خسرو شجاعزاده، فهیمه راستگار، یدالله شیراندامی، سیاوش طهورث و بعدها مهدی هاشمی و داریوش فرهنگ در آن مشغول بودند و در سنگلج کار میکردیم.
«فرار از تله» و ورود به سینما
داوود رشیدی درباره حضورش در سینما، «فرار از تله» را اولین فیلماش عنوان کرد و گفت: با جلال مقدم از جوانی دوست بودیم. روزی به خانه ما آمد و گفت: «داود میخواهم یک فیلم با تو بسازم». سناریو را داد و خوشم آمد و بعد در پشت بام خانه با هم نشستیم و صحبت کردیم. او آدم روشنفکری بود که متأسفانه سالهای آخر عمرش درگیر بیماری شد.
گفتند مواظب بهروز باش
داوود رشیدی با اشاره به همکاریاش با بهروز وثوقی در این فیلم اظهار کرد: به من میگفتند مواظب بهروز باش. او سوپراستار است و نقش تو را میخورد و سر تدوین میرود و نقش را کم و زیاد میکند. وقتی این حرفها را میشنیدم. برایم عجیب بود. اما خیلی با هم دوست شدیم و بسیار من را کمک کرد. اصلا اینگونه که میگفتند نبود و بسیار رفیق و همراه بود. در اولین روز کارم تفاوت زیاد سینما با تئاتر تو ذوقم زد و تصمیم گرفتم ادامه ندهم اما همان شب صحبتهای بهروز تأثیر مثبتی در ذهنم گذاشت.
دو فیلم اولم را در کنار سوپراستارهای آن موقع بازی کردم. در «میعادگاه خشم» فردین حضور داشت که آن هم تجربه خوبی بود و بعدها در فیلم «جهنم+من» که خودش کارگردانی کرد نیز بازی کردم.
هنوز به من «آقا حسینی» میگویند
رشیدی با مرور آثار سینماییاش «کندو» را از موفقترین فیلمهایش عنوان کرد و ادامه داد: در این فیلم هم با بهروز وثوقی هم بازی بودم. حتی الان بچههای نوجوان به من «آقا حسینی» میگویند. کار فریدون گله که متأسفانه او هم در سالهای آخر عمرش به هم ریخته بود. میخواست «کندو 2» را بسازد. آمد و سناریواش را به من داد که عمرش نرسید.
این بازیگر کارهایش با علی حاتمی را از آثار مورد علاقهاش دانست و گفت: با حاتمی دوست نزدیک بودیم. در کلاسهایی که در دانشگاه داشتم با هم آشنا شدیم و از همانجا دوستی بین ما برقرار شد و معمولا کارهایش را با من در میان میگذاشت. نمایش «حسن کچل» نوشته او را به روی صحنه بردم که بسیار مورد توجه قرار گرفت. نقش مفتش شش انگشتی در «هزار دستان» را خیلی دوست داشتم. همچنین رضا شاه در «کمال الملک» که از کارهای خوبم است.
رشیدی که بعد از فیلم «پرچمهای قلعه کاوه» در سینما و مجموعه «کلاه پهلوی» در تلویزیون فعالیت بازیگری نداشته و بیشتر به تئاتر پرداخته با بیان اینکه نقشخوبی پیشنهاد نشد اظهار کرد: خیلی سال است در سینما بازی نکردم و پیشنهادات بیشتر نقش های کوچک شده که مناسب نیست. همچنین تلویزیون هم کار خوبی پیشنهاد نمیشود.
وی به طنز گفت: در سینما جوان اول میخواهند که ما نیستیم.
آرزوهای زیادی در بازیگری دارم
این بازیگر خاطر نشان کرد: هنوز علاقه زیادی به بازیگری دارم و کار خوبی باشد حتما قبول میکنم. آرزوهای زیادی در بازیگری دارم و علاقمندم نقش خوبی را برای کارگردان خوبی بازی کنم.
ارتباط با هم دورهها
رشیدی درباره ارتباط با هم دورهها و همکارانش گفت: با بسیاری از آنها ارتباط تلفنی دارم. تلفنی با کشاورز حال و احوال میکنیم که پایش ناراحت است و نمیتواند راه برود. با نصیریان هم صحبت میکنم. در قدیم هم با انتظامی و مشایخی رفت و آمد داشتیم که کمکم سن که بالا میرود رابطه هم کم میشود. اسماعیل شنگله و سیروس ابراهیمزاده مرتب سر میزنند، داریوش اسدزاده، علی دهکردی و علیرضا خمسه تلفن میکنند، رضا بابک دائم میآید و واقعا با محبت است. محمود بصیری هم آدم بسیار معرفتی است که هم تلفن میزند و چند روز یک بار هم به سراغمان می آید.
عطش پول درآوردن از چیزهای بد دوران ماست
رشیدی خطاب به بازیگران جوانی که وارد این حرفه میشوند، گفت: عطش قدرت، عطش پول درآوردن از چیزهای بد دوران ماست. بازیگر به تماشاگر احتیاج دارد و تماشاگر هم به بازیگر. این دو باید با هم هم سنگ باشند. بازیگرانی بودند در برخی نقشها موفق بودند اما دوباره موفقیتشان تکرار نشد. بازیگر باید سعی کند پیشرفت کند و در حال درجازدن نباشد. بازیگرانی بودند که سریع بعد از یکی دو کار فید شدند چون از بازیگری چیز دیگری میخواستند. نقش برای بازیگر باید جایی برای نفس کشیدن باشد و از تازگیاش لذت ببرد.
جدیدترین آلبوم تصاویر و عکسهای داوود رشیدی