رهاورد با نام مستعار (گلشیفته) فراهانی 19 تیر 1362 در تهران و در خانواده ای هنرمند متولد شد. وی یک خواهر (شقایق فراهانی، لیسانس نقاشی، بازیگر) یک برادر (آذرخش، لیسانس موسیقی، کاریکاتوریست) دارد.
خانواده فراهانی یک فرزند خوانده معروف نیز دارد. اردشیر رستمی کاریکاتوریست، تصویرساز، مجسمه ساز، معمار، طراح لباس، شاعر و بازیگر است.
او چندی پیش در سریال شهریار، در نقش شاعر شهیر آذری بازی کرد. پدرش بهزاد فراهانی متولد 1323، اصلیت فراهانی (اراک) دارد و از جمله بازیگران مطرح تئاتر و سینمای کشور پیش و پس از انقلاب است که عمری را در رادیو گذرانده و مادرش فهیمه رحیم نیا متولد 1326 تهران و فارغ التحصیل رشته هنرهای تجسمی از دانشگاه. D.E.A علوم انسانی استراسبورگ فرانسه است.
وی فعالیت هنری خود را از سال 1347 در گروه هنر ملی و فعالیت سینمایی خود را از سال 1349 به عنوان بازیگر در فیلم “تجاوز” آغاز کرد.
وضعیت خانوادگی
آن زمان که گلشیفته به دنیا آمد، خانواده فراهانی دیری از بازگشت شان به ایران نگذشته بود. بهزاد فراهانی سال 53 به دلیل مشکلاتی که برای ادامه کار در ایران می دید و به دلیل نگاه سیاسی اش به فرانسه مهاجرت کرد و پس از انقلاب به ایران بازگشت، اما فضا برای هنرمند سیاسی چپ هنوز باز نشده بود.
خانواده در شرایط بد مالی به سر می بردند و پدر خانواده با کارهای گوناگون از جمله مسافرکشی یا مترجمی سعی داشت تا چرخ زندگی خانواده را بچرخاند.
اسم گلشیفته در شناسنامه “رهاورد” ثبت شده، این بدان دلیل است که نام گلشیفته از سوی ثبت احوال در آن زمان مناسب تشخیص داده نشده بود. در خانه و میان دوستان گلی صدایش می کنند، اما وی با نام گلشیفته در ایران شناخته شد. کودکی اش در یوسف آباد گذشت، پنج ساله بود که آموزش موسیقی و پیانو را آغاز کرد.
از علاقه به موسیقی تا ایفای نقش در درخت گلابی
کودکی بسیار پرتحرک و شیطان بود، اما به موسیقی علاقه ای خاص داشت. در سال 68 که پدرش دوباره توانست وارد عرصه سینما- تئاتر شود، او نیز در کنار پدر به ایفای نقش در چند تئاتر عروسکی پرداخت.
او در 12سالگی به هنرستان موسیقی رفت. برای اولین بار در 14 سالگی برای بازی در نقش “میم” در فیلم درخت گلابی ساخته داریوش مهرجویی به بازی گرفته شد.
سال قبل از آن خواهر بزرگتر وی شقایق در فیلم “لیلا” ساخته دیگر داریوش مهرجویی بازی کرده بود. نقش موثر در بازی گرفتن از این دو جوان را محمدرضا شریفی نیا برعهده داشت، او به عنوان دستیار کارگردان، بازیگران را به مهرجویی معرفی می کرد.
گلشیفته به خاطر بازی در همان فیلم یعنی درخت گلابی توانست جایزه بهترین بازیگر نقش زن در بخش بین الملل شانزدهمین جشنواره فیلم فجر (سال ۷۶) را از آن خود کند. جایزه ای که سرنوشت وی را به کلی تحت تاثیر قرار داد.
آنچنان که خود گفته به عنوان دستمزد تنها یک ضبط صوت به وی هدیه داده شد. او سپس به موسیقی پرداخت، هرچند که در سال ۷۹ در فیلم هفت پرده به کارگردانی فرزاد موتمن نقشی را ایفا کرد.
پس از اخذ دیپلم، بورس ورود به کنسرواتوار وین را اخذ کرد و آنچنان که خود می گوید در حالی که بلیت وین در دستانش بود،تصمیم گرفت که مابقی عمرش را صرف سینما کند.
در این میان به تحصیل موسیقی ادامه داد و چندی بعد وارد دانشگاه جامع علمی کاربردی شد و در رشته موسیقی فارغ التحصیل شد. گلشفیته فراهانی به زبان های انگلیسی و فرانسه آشناست.
گلشیفته فراهانی
وی در سال ۸۲ در جریان فیلم بابا عزیز با همسر آینده اش آشنا شد. امین محمد مهدوی که جزو عوامل این فیلم محسوب می شد به عنوان مترجم در کنار دیگر عوامل حضور داشت.
جرقه این آشنایی در فیلم ” باباعزیز” می خورد، چندی بعد و در همان سال ۸۲ با یکدیگر ازدواج کردند. امین محمد مهدوی متولد ۱۵ آذر ۱۳۵۰، مترجم زبان های انگلیسی، فرانسه است و به زبان های عربی و اسپانیولی هم تسلط دارد.
درخت گلابی-۱۳۷۶ به کارگردانی داریوش مهرجویی؛ گلشیفته فراهانی که در این فیلم نقش دختر عمه بازیگر اصلی در فلش بک (خاطرات جوانی بازیگر) برعهده دارد. او آنچنان در این نقش قدرتمند ظاهر شد که آینده اش را تغییر داد. ماجرای فیلم این گونه است که؛ محمود نویسنده ای است که برای نوشتن باقیمانده ی کتاب جدید خود، به باغ پدری در دماوند پناه آورده است.
اما در باغ درخت گلابی قدیمی که برای محمود سرشار از خاطره است میوه نداده و باغبانان از او می خواهند که در مراسمی آیینی برای ترساندن درخت و به بار نشستن دوباره ی آن شرکت کند و محمود می پذیرد
و در این بین او به مرور خاطرات نوجوانی خود می پردازد، زمانی که شیفته ی دختر عمه اش بوده و به او ابراز عشق می کند و برایش اشعار عاشقانه می گوید و با او ساعت ها در باغ به اجرای نمایشنامه های مختلف می پردازد،اما روزی دختر برای خداحافظی می آید چون قصد دارد نزد پدرش که خارج از کشور است
برود و محمود از او می خواهد که صبر کند و دختر می پذیرد، اما سال ها بعد که محمود وارد جریانات سیاسی می شود نامه های دختر را پاسخ نمی دهد و رفتنش را به تاریخی بعد موکول می کند تا اینکه بر اثر فعالیت های سیاسی به زندان می افتد و آن جا با دیدن یکی از اقوام دختر خبر فوت او را دریافت می کند.
گلشیفته فراهانی در این سال در ۶ فیلم بازی می کند که سه مورد از آنها در زمره بهترین کارهای او قرار دارند. گیس بریده- ۱۳۸۵ به کارگردانی جمشید حیدری روایت داستان دختر جوانی به نام مریم (گلشیفته فراهانی) است که علیه انتظارات نامعقول پدر خود عصیان می کند و این سرآغاز کشمکشی است که بقیه اعضای خانواده را نیز درگیر ماجراهایی می کند.
نیوه مانگ-۱۳۸۵ به کارگردانی بهمن قبادی درباره ”مامو”، نوازنده پیر و سرشناس کردستان، همراه فرزندانش سفری را برای اجرای کنسرت در عراق پس از صدام آغاز میکند.
در این سفر، کاکو مرد میان سالی که خود را ارادتمند مامو میداند، به عنوان راننده او را همراهی میکند. مامو فرزندانش را که در نواحی مختلف زندگی می کنند جمع می کند. گلشیفته در این فیلم در نقش نیوه مانگ یکی از فرزندان این پیر ظاهر می شود.
فیلم شناسی
-درخت گلابی-۱۳۷۶
-هفت پرده-۱۳۷۹
-زمانه-۱۳۸۰
-دوفرشته-۱۳۸۱
-جای دیگر-۱۳۸۱
-بوتیک، باباعزیز و اشک سرما-۱۳۸۲
-ماهی ها عاشق می شوند-۱۳۸۳
-به نام پدر-۱۳۸۴
-نیوه مانگ، گیس بریده، میم مثل مادر، سنتوری، ارابه مرگ و یک ذره امید-۱۳۸۵
-همیشه پای یک زن در میان است و دیوار-۱۳۸۶
-درباره الی-۱۳۸۷
-یک مشت دروغ-۲۰۰۸
تئاترشناسی
-مریم و مرداویج-۱۳۸۲
-نرگس سیاه-۱۳۸۳
-مفتش-۱۳۸۴
-برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر از بخش بین الملل شانزدهمین جشنواره فیلم فجر
-بهترین بازیگر بیست و دومین جشنواره فیلم فجر برای بازیهای خیره کننده اش در دو فیلم -بوتیک و اشک سرما به انتخاب نویسندگان و منتقدان
-برنده تندیس زرین هشتمین جشن خانه سینما برای بازی در فیلم اشک سرما
گلشیفته فراهانی بازیگر سابق سینمای ایران که چندسالی است در خارج از کشور به سر می برد و در چندین فیلم نقشی غیر اخلاقی را ایفا کرده و تصاویری برهنه از خود را بر روی مجلات فرانسوی به چاپ رسانده در تازه ترین مصاحبه خود با یک شبکه تلویزیونی به توجیه کارهای خود پرداخت.
فراهاني در این مصاحبه گفته است که هرگز قصد شوكه كردن ايرانيان يا تحريك آنها را نداشته است. او گفت: «من از سياست متنفرم. اين كار من نيست.
هميشه همينطور است كاري ميكني و ناگهان سياسي ميشود. ميدانستم مشكل است. اما من اكنون در فرانسه زندگي ميكنم و بايد اينجا فعاليت كنم. بالاخره يا در اينجا هستم يا نيستم. اين مساله براي من و خانوادهام و كل جامعه ايران شوكآور بود.
مساله خوب! اين است كه بحثي به راه افتاد كه در غير اين صورت هرگز پيش نميآمد. من ديدم افرادي به من توهين ميكردند، بعضي پاسخ آنها را ميدادند و بعضي از من دفاع ميكردند و بعضي دوباره به من توهين ميكردند.
درگيريهاي زيادي بين خانوادهها ايجاد شد….» و سپس حال و روز خانواده اش را چنین توصیف می کند:« خيلي بد بود. اين اولين باري بودكه آنها نتوانستند از من دفاع كنند. آتش چنان گسترده بود كه دامن آنها را نيز گرفت. من بايد بيشتر محتاط باشم. چون ميدانم آنها را گروگان! ميگيرند…
اما پس از مدتي به دليل پيشينه پدرم ـ كه خود را از طبقات پايين جامعه بالا كشيد ـ احساسات آنها تغيير كرد. پدرم ميترسيد من حمايت مردم را از دست بدهم. زيرا مردم براي او بسيار مهم بودند. او همه زندگياش را براي مردم جنگيد و همه چيز را فرداي آنها كرد.
اما پس از يكي دو ماه متوجه شد مردم بيشتر به من احترام ميگذارند و خوشحال شد!!! …من افتخار ميكنم كه يك ايراني هستم. به ويژه زن ايراني!!!»
وی ماه گذشته با حضور در برنامه پولوتیک (برنامه ای ویدیویی با اجرای کامبیز حسینی ) ، در پاسخ به این پرسش که اگر در فیلمی؛ صحنه ای وجود داشته باشد که باید توسط شما روابط زناشویی به تصویر کشیده شود؛ آیا وجود این صحنه تاثیری در انتخاب شما برای بازی در آن نقش و در آن فیلم دارد؛ پاسخ داد:
نه هرگز! اگر فیلم, داستانی داشته باشد که باید در این دنیا بازگو شود و به تماشاچی منتقل شود من همه جوره آن را با ذهنی روشن انجام می دهم!!!
اخرین فیلمی که دیدی چه نام داشت و با چه کسی دیدی؟
-فقط عاشقان زنده می مانند ساخته جیم جارموش ،تماشای چنین داستان عاشقانه ی احساسات برانگیز و پرشور با نقش آفرینی دو بازیگر بزرگ و فیلمسازی بسیار باهوش هیجان انگیز بود. باعث شد دلم بخواهد عاشق بشوم و توسط خون اشامان جذاب کشته شوم.
فیلمی که والدینت اجازه ی تماشای آن را به شما نمی دادند؟ یا فیلمی که پشت آنها قایم می شدی؟
-موزیک ویدیوی «بد»ِ مایکل جکسون. چون 3 یا 4 سالم بود…
چه نوع فیلمهایی را دوست نداری ببینی؟
داستان عاشقانه بی محتوا. کمدی رومانتیک های عادی با ساختار ضیف و دیالوگ های کلیشه ای . لحظات صمیمانه ی کلیشه ایی تر. اه! تهوع آور است.
فیلم یا سکانسی که حواس شما را از گپ با همسایه پرت کند؟
-اینجا در پاریس قرار نیست ما همسایه ها رابشناسیم. این فرهنگ وجود ندارد با انها حرف بزنی یا وقتی احتیاج داری ازشان تخم مرغ قرض بخواهی. .. .اما زمانی که درباره اش فکر می کنم … حتی زمانی که با یک دوست هستم… هیچی به ذهنم نمی آید…
رویایی که می تواند شروع یک سناریو باشد؟
-تقریبا همه ی رویاهایم. رویاهای من به طور معمولی ساختار دارند. پر از کاراکترهای مختلف، حادثه و ساختارند. چون سه بار در هفته من در رویاهایم می میرم. مردم می خواهند من را بکشند و من برآشفته بیدار می شوم تا فرار کنم یا غمگین از مردن خودم هستم!
جای محبوبتان در سالن(سینما)؟ یک آیین؟
-در میانه (سالن)؛ نه خیلی دور از پرده،ردیف ششم یا هفتم. بستگی به اندازه سالن دارد. نزدیک بینم.
با کدام شخصیت سینمایی به یک جزیره دور افتاده می روی؟
-با لورنس عربستان یا جیمز باند چون بامزه است. اول جزیره را می شناسم بعد باهم کنار می آییم.
هیولا یا فیلم روانشناسانه ایی که با آن احساس نزدیکی می کنی؟
قاتلان بالفطره. آنها باعث می شوند دلم بخواهد آدم بکشم.
اگر قرار باشد زندگی شما به فیلم تبدیل شود چه کسی نقش تان را بازی کند و کدام کارگردان؟
سوکو(خواننده و بازیگر). نمی توانم چشم از چشم های او بردارم. یک عمق باورنکردنی دارد. پشت دوربین: کاساوویتس.
دوست داری کدام بازیگر زن و مرد بودی؟
“مارلنه دیتریش”.عاشق همه نقش های اوهستم. نقش هایی که انتخاب می کرد آمیزه ای از زنانگی مطلق و قدرت بود. و بازیگر مرد: لئوناردو دی کاپریو
سینما برای همیشه ازبین می رود.یک سنگ نبشته مزار…
بهتر است هرچه زودتر خودکشی کنم و در قبر به او(سینما) ملحق شوم.