خواب تنها منوط به ساعت شبانه تا طلوع صبح نیست. در 16 ساعت روزانه خواب یا جرت در ساعات پیش از ظهر یا بعد از ظهر فواید بی نظیری برای بدن دارد.
خواب نیمروز مختص کودکان یا سالخوردگان نیست؛ معمولا بسیاری از افراد با هر شغل و موقعیتی یک خواب نیمرزوی بعد از ظهری دارند.
بر اساس تحقیقات به عمل آمده خواب نیمروزی به دو بخش از روز گفته می شود. خواب بین ساعت 10 تا 11 قبل از ظهر و خواب بین 2 تا 4 بعد از ظهر. این دو ساعت نیمروزی بهترین و عالی ترین ساعت خواب برای بدن می باشد.
محققان مؤسسه ملی پیشگیری و آموزش سلامت آزمایش های لازم خواب را روی افرادی انجام دادند، و به این نتیجه رسیدند که 62 درصد از این افراد بر اثر بدخوابی، شخصیت منفی، استرس و نگرانی به خصوص خستگی را در طول روز به همراه دارند.
و در مقایسه با افرادی که خواب نیمروزی دارند بسیار متفاوت هستند.
بسیاری از افرادی که صبح زود بیدار هستند و پس از ساعت 5 صبح شادانه از خواب بیدار می شوند بین ساعت 10 تا 11 در یک چرت و خواب کوتاه 10 تا نیم ساعته بهترین های روز را به بدن خود هدیه می دهند من جمله:
برونو کامبای خاطر نشان میکند: «بهنظر میرسد که این مسئله بیشتر مربوط به ریتم بیولوژیکی ذاتی باشد. در واقع، چنانچه احساس ناگهانی خستگی در بعدازظهر مربوط به خوردن غذا بود، بعد از صبحانه و شام نیز شاهد این حالت بودیم و افرادی که ناهار نمیخوردند بعدازظهرها نمیخوابیدند.
احساس خستگی ناگهانی حتی در بین افرادی که ناهار نخوردهاند نیز دیده میشود. از این رو بهنظر میرسد که خواب نیمروز از نظر ژنتیک برنامهریزی شده باشد».
استرس را کاهش میدهد، حافظه، تمرکز و خلاقیت را بهبود میبخشد و کارکرد مغز و اعصاب را دوباره به حالت تعادل درمیآورد.
از اینرو چند دقیقهای استراحت این امکان را فراهم میسازد تا با شارژ مجدد باتریها بهطور مؤثر فعال و پرجنب و جوش بمانید
افرادی که برنامه کاری زیادی دارند برای کاهش زمان خوابشان در شب، بعدازظهرها میخوابند. این کار بهطور روزانه میتواند یک تا 2 ساعت خواب را صرفه جویی کند.
مدت زمان خاصی برای خواب نیمروز وجود ندارد. زمان خوب زمانی است که برای شما مناسب باشد. اما برای آنکه سرحال بیایید، مدت زمان استاندارد خواب نیمروز 20 دقیقه است.
با این حال، خواب نیمروز و مدت زمان آن از یک تا 30 دقیقه یا بیشتر به معیارهای شخصی بستگی دارد؛ به برنامه زمانبندی شده و اولویتهای فرد.
محیط کاری اینگونه چرت نیمروزی داشته باشید:
چنانچه نمیتوانید دراز بکشید، روی صندلی به حالت نشسته بمانید، پشتتان را صاف کنید و درصورت ممکن سرتان را به عقب تکیه دهید یا برعکس به جلو خم کنید قبل از هر چیز باید احساس راحتی کنید.
با کشش بدنی و حرکت گردن به سمت عقب و تکیه بر صندلی دقیقا تمام حس خوب آرامش و رفع خستگی را بدست می آورید.
نویسنده کتاب در مدح خواب نیمروز توصیه میکند:
بهتر است دستها و پاهایتان را از هم دور کنید، چشمهایتان را ببندید و بهتدریج تنفستان را کند و تمامی عضلات بدنتان را شل کنید.داخل هواپیما، اتومبیل، قطار و حتی سر کار، خواب نیمروز همه جا میتواند عملی شود.