گیاهان اصلی ترین منابع غذایی و دارویی در جهان هستند. موسیر و عصاره موسیر از این امر مستثنی نیست. آگاهی صحیح از فواید گیاهان معجزه آسا، کمک بزرگی به جامعه بشریت می کند.
پرشکان در جدیدترین تحقیقات خود به خاص ترین اثر عصاره موسیر، پی بردند. خاصیت ضد قارچی این گیاه و درمان عفونت های قارچی پزشکان را به وجد آورد، چرا که کمتر گیاهی می تواند اثر ضد قارچی و باکتریایی داشته باشد.
موسیر با نام علمی آلیوم ستیپیتاتوم، تحت نام سیر سولو یا سیر تک حبهای بفروش میرسد. مهم ترین منبع غنی این گیاه داشتن روی، منگنز و ضد قارچی آن است.
گیاهی است تک لپه ای از راسته گیاهان مارچوبه ای زیر خانواده ی پیازیان، زیرا شبیه به سیر و پیاز می باشد.
بذر موسیر یکی از گیاهان علفی و چندساله است که در مناطق کوهستانی رشد میکند. در مناطقی با آب و هوای سرد و خاک خنک و مرطوب رشد میکند و برای رشد به نور کافی نیاز دارد.
شکل ظاهری موسیر یک ساقهٔ مرکزی طولانی با برگهای خطی است. ساقهٔ اصلی آن به ارتفاع حدود ۳۰ تا ۹۰ سانتیمتر میرسد. برگها نیز بر روی ساقهٔ مرکزی به شکل پراکنده قرار گرفتهاند و طول آنها حدود ۱۰ تا ۲۵ سانتیمتر است.
گلهای موسیر در قسمت بالای ساقهٔ مرکزی قرار دارد و از آن برای گل تزئینی نیر استفاده میکنند. در پاییز پس از گذراندن فصل رشد بخش زیرزمینی گیاه همانند پیاز رشد میکند.
پوششی خارجی آن سفید یا بنفش رنگ است و قسمت قابل استفاده این گیاه برای تکثیر استفاده میشود.
موسیر به دلیل تلخی کمی که دارد قبل از پوست گرفتن باید چندساعتی در آب خیس شود و چندین مرتبه آب آنرا عوض کنیم تا تلخی آن برود.
سپس با خشک کردن، پودر کردن، یا نگینی کردن آن به هنگام تازه بودن در ماست و دوغ بیشترین مصرف را دارد.
به ویژه ماست و موسیر که بهترین خوراکی برای لاغری، کاهش دیابت، تامین کننده کلسیم و ترمیم مینای دندان، ملین کردن معده و سیستم گوارشی، به دلیل آنتی باکتریال بودن این گیاه برای شفافیت و رفع کثیفی خون شاداب کننده پوست بدن و صورت است. و تنظیم کننده فشار خون میباشد.
باعث خشکی دهان، سردرد، غلظت خون می شود که به دلیل مقوی و گرم بودن این گیاه است.
در طب سنتی برای کم کردن قند خون در افراد دیابتی استفاده می شود. از خواص گندزدائی آن برای دفع انگلها همراه غذا به کار میرفت. علاوه بر آن برای ضدعفونی کردن آب مورد استفاده قرار می گیرد.
افزایش دفع ادرار، التیام دهنده و ترمیمکننده زخمها و تسکین دهنده التهاب طحال و کبد. تأثیر مثبت آن بر دستگاه اعصاب مرکزی، کاهش سردردهای میگرنی، کمک به سیستم قلبی- عروقی، کمک به کاهش چربیهای خون و پیشگیری از تصلب شرائین و تنظیم فشار خون هم قابل توجهاست.
علاوه بر این، موسیر میتواند به عنوان یک غذای پایه برای افرادی که مشکلات کبد دارند، مناسب باشد. به دلیل حاوی شدن مواد مغذی مهمی مانند ویتامین C و فیبر، موسیر میتواند در بهبود گوارش، کنترل قند خون و بهبود تابع کلی بدن نیز مفید باشد.