خانم بدلکار ایرانی درکنار حرفه ای های سینمای جهان

خانم بدلکار ایرانی درکنار حرفه ای های سینمای جهان
در این مقاله گفت وگوی ما را با دختر جوان بدل کار 23ساله اهل کرج که دانشجوی رشته تربیت بدنی است می‌خوانید، گفت وگویی که سعی کردیم بیشتر از….
                                                 
گفت و گو با زن بدل کار سینمای کشور
مهسا احمدی: از سوسک می‌ترسم!
وقتی نام حرفه بدل کاری به میان می‌آید، عده ای تصور می‌کنند که می‌توانند، با پریدن از ارتفاع و یا پرت کردن خود روی خودرو، این کار را انجام بدهند، در صورتی که این تفکر نادرستی است، «مهسا احمدی» که تنها زن بدل کار بین المللی کشورمان است، سال 85 وارد حرفه بدل کاری شد و زیر نظر «ارشا اقدسی» مهارت های این حرفه را آموخته است.
 
حدود 3 ماه پیش بود که گزارشی درباره مشکلات بدل کاران و امنیت شغلی آن ها کار می‌کردم، به همین منظور با او تماس گرفتم ولی پاسخی نداد و پیامک داد که در ترکیه و مشغول کار در پروژه جدید جیمز باند با نام «007» سقوط آزاد است.
 

خانم بدلکار ایرانی درکنار حرفه ای های سینمای جهان
بنابراین قرار مصاحبه را به زمان بازگشتش موکول کردم. در این مطلب گفت وگوی ما را با دختر جوان بدل کار 23ساله اهل کرج که دانشجوی رشته تربیت بدنی است می‌خوانید، گفت وگویی که سعی کردیم بیشتر از شرایط ورود به حرفه بدل کاری و کار در خارج از کشور از او بپرسیم. گفتنی است که حرفه بدل کاری، جزوی از صنوف سینمایی کشور است و به نوعی می‌توان گفت نوعی بازیگری محسوب می‌شود.

* به عنوان سؤال نخست بفرمایید با توجه به این که ورود دختران به حرفه بدل کاری مشکل است و اغلب خانواده ها مخالف ورود فرزندشان به این حرفه هستند، خانواده تان چه گونه راضی شدند که شما وارد این حرفه شوید؟
از دوران کودکی ورزش می‌کردم و از سن 7 سالگی وارد تیم ژیمناستیک شدم. از همان دوران در اردوها و مسابقات شرکت می‌کردم و کمتر پیش می‌آمد که کنار خانواده ام باشم، چون همیشه مشغول تمرین برای مسابقات بودم. به همین دلیل خانواده ام مشکلی برای ورودم به حرفه بدل کاری نداشتند.

* خودتان چگونه دریافتید که علاقه مند به انجام کارهای بدل کاری هستید؟
در کودکی بسیار شیطان بودم و کارهای عجیب و غریب انجام می‌دادم. همان گونه که می‌دانید ورزش ژیمناستیک در کشورمان برای دختران فقط تا سن 18 سالگی است و تا این مقطع سنی می‌توان عضو تیم شد و در مسابقات شرکت کرد، بعد از این سن هیچ مسابقه ای در ایران وجود ندارد، بنابراین من نیز باید این ورزش را کنار می‌گذاشتم و دنبال رشته ای می‌رفتم که مانند ژیمناستیک از همه نظر اقناعم کند و علاوه بر علاقه به آن رشته، توانایی حرفه جدید را تا حدودی داشته باشم. بعد از 18 سالگی وارد حرفه بدل کاری شدم.

* این حرفه را در سن 18 سالگی از چه کسی آموختید؟
اواخر سال 85 بود که کارم را با «ارشا اقدسی» آغاز کردم و او مربی ام بود.

 

خانم بدلکار ایرانی درکنار حرفه ای های سینمای جهان
از امدادرسانی تا پاراگلایدر و پرش از ارتفاع
* برای ورود به این حرفه به چه ورزش هایی نیاز است؟
به خیلی از رشته ها نیاز است که آن ها را آموختم جدا از یادگیری رشته های ورزشی، کمک های اولیه و امدادرسانی را نیز آموزش دیدم. رشته های ورزشی هم چون پاراگلایدر، سقوط آزاد، کار در ارتفاع، پرش از ارتفاع و رشته های دیگر را کار کردم.

* دید مردم نسبت به این حرفه خاص است و می‌گویند بدل کاران باید کارهای غیرعادی انجام بدهند، مردم می‌پندارند بدل کاران همیشه آماده مرگ هستند و با جان خود بازی می‌کنند؛ تا چه حد این دیدگاه صحیح است؟
همیشه که آماده مرگ نیستیم! خودمان از مرگ می‌ترسیم. دیدگاه غلطی است! اگر من کاری را یاد نداشته باشم و از مربی ام مطمئن نباشم، هیچ گاه آن کار را انجام نمی‌دهم، حتی اگر کار مهمی‌باشد.

* منظورم این است که شما به دلیل آن عشق و علاقه ای که داشتید در کنار مهارت هایی که آموختید به طور حتم با اطمینان کار می‌کنید؟
بله. درست است.

* تا به حال حادثه ای برای تان رخ داده است؟
اتفاق در هر رشته ورزشی، هر کار و شغلی وجود دارد ولی خدا را شکر تا به حال شامل حال من نشده است.

* امنیت شغلی تان چگونه است و چه امکاناتی سر صحنه در اختیارتان قرار داده می‌شود؟
باید امنیت شغلی را خودمان فراهم کنیم. وقتی در کاری، صحنه سخت و خطرناکی داشته باشیم می‌خواهیم تا امکاناتی هم چون مأمور آتش نشانی و گروه امداد سر صحنه حضور داشته باشد. یک سری از تهیه کنندگان می‌پذیرند و آفیش می‌کنند و برخی هم نمی‌پذیرند. آن موقع یا نمی‌پذیریم و یا این که خودمان گروه امداد را سر صحنه می‌آوریم.

* «مهسا احمدی» خیلی شجاع و نترس است؟
خیر. شجاع بودن مختص به یک حرفه نمی‌شود. درست است که در کار خودم شجاع هستم، ولی در منزل خیر!

* یعنی چه در منزل شجاع نیستید؟
من هم مانند دیگر دختران وقتی یک سوسک می‌بینم، می‌ترسم و فریاد می‌کشم و بالای بلندی می‌ایستم!
درست است که مردم دیدگاه دیگری نسبت به ما دارند و هر کجا سر کار می‌روم می‌گویند فکر می‌کردند که خیلی هیکلی و تنومند باشم ولی وقتی مرا می‌بینند نظرشان عوض می‌شود.

اوضاع مالی بدل کاران خراب است
* با شرایطی که خطر زیادی به جان می‌خرید همه تصور می‌کنند دستمزد بدل کاران بالاست.
خیر. دستمزد خوبی نداریم. اوضاع بدل کاران در ایران از لحاظ مالی خراب است، یعنی قراردادهای بالا نمی‌بندد، چون تهیه کننده نمی‌پذیرد. البته تنها در ایران این شرایط حاکم است و در کشورهای دیگر این گونه نیست. اگر قرارداد خوبی هم ببندند به هیچ عنوان خوش حساب نیستند. در خیلی از کارها اتفاق افتاده که بعد از 2 سال هنوز دستمزدمان را پرداخت نکرده اند!

پروژه «007» جیمزباند
* با توجه به این که شما در پروژه های بین المللی هم چون سری جدید جیمزباند کار کرده اید، دستمزد آن جا چگونه است؟
ما سر پروژه «007» جیمزباند که پروژه ای انگلیسی بود، بودیم. به هیچ عنوان به دستمزد خود فکر نمی‌کردیم. روز و تاریخ مقرر دستمزدمان را پرداخت می‌کردند و هیچ دغدغه ای برای دریافت دستمزد نداشتیم و همه چیز روی حساب و کتاب بود. چون از سوی یک گروه ترکیه ای به این پروژه دعوت شده بودیم، دستمزد زیادی دریافت نکردیم و انشاء ا… در کارهای بعدی دستمزدها بهتر خواهد شد.

* بدل کاری در کشور ما نسبت به دیگر کشورها چه قدر به روز است و آیا مطابق با کشورهای دیگر پیش می‌رویم و به روز و موفق هستیم؟
در پروژه «007» همه گونه امکاناتی وجود داشت. ما از نظر توانایی هیچ چیزی از بدل کاران آن جا کم نداشتیم و شاید از آن ها بالاتر هم بودیم فقط ابزار آن ها، به روز بود و آن چه که می‌خواستیم همان لحظه و روز برای مان فراهم می‌شد.

* برای ورود به این حرفه باید چه روحیه ای داشت؛ آیا هر کسی می‌تواند بدل کار شود؟
خیر، همه چیز توانایی نیست. انسان باید اندکی ترس هم داشته باشد، چون اگر من نترس باشم، می‌روم از ارتفاعی می‌پرم و به احتمال زیاد آسیب هم می‌بینم، ولی اگر بترسم با بهره مندی از تجربه های استادم، نکته های منفی و مثبت را برآورد می‌کنم که آیا می‌توانم آن کار را انجام بدهم یا خیر.

* تعداد بدل کاران دختر در کشور چند نفر هستند؟
دوستان را نمی‌شناسم اما هستند کسانی که پیش من می‌آیند تا آموزش ببینند ولی چون فرصت این کار را ندارم و هم چنان در حال تعلیم هستم، تعلیم نمی‌دهم. البته کسی را نمی‌شناسم که به اندازه من سابقه کار در سینما داشته و پیشرفت کرده باشد. در کار «007» تعداد بدل کاران خانم 4 نفر بود که روزهای پایانی من و یک خانم آمریکایی ماندیم و بقیه رفتند.

* شما که تاکنون این قدر پیشرفت کرده اید، برای رسیدن به این پیشرفت چه مسیری را طی کردید و چه سختی هایی را متحمل شدید؟
سختی بسیاری کشیدم و تمرین های شبانه روزی انجام دادم به طوری که از درس هایم افتادم. وقتی سر تمرین و یا مسابقات می‌رفتم خیلی از استادانم درسم را حذف می‌کردند. البته برخی از استادان هم درکم می‌کردند و اجازه می‌دادند سرجلسه امتحان حضور داشته باشم.

برای این حرفه صبح زود بیدار می‌شدم و تا پاسی از شب تمرین می‌کردم. خیلی جاها چون توانایی انجام کاری را نداشتم حسرت می‌خوردم و تنها می‌ایستادم و نگاه می‌کردم تا یاد بگیرم البته خانواده ام هم خیلی نگران بودند ولی مادرم خیلی حمایتم کرد.

* خانواده تان اکنون به وجود شما افتخار می‌کنند؟
بله، هر فیلمی‌ را که کار می‌کنم و یا مجله ای می‌بینند به دوستان و آشنایان می‌گویند «مهسا» در این فیلم کار کرده است.

* حال از نخستین فیلمی‌ که کار کردید صحبت کنید که جای کدام یک از بازیگران بودید؟
بدل کار بیشتر بازیگران معروف سینما بودم، از «مهناز افشار» گرفته تا «ترانه علیدوستی»، «شیلا خداداد»، «ساره بیات» و «بهناز جعفری». در فیلم «شکارچی» هم نقشی کوتاه بازی کردم.

 
در فیلم «دختر آدم پسر حوا» در آن سکانسی که از بالکن خانم وکیل به بالکن آقای وکیل می‌روم و نردبان می‌شکند، به جای «مهناز افشار»، بازی کردم. در مجموعه «آب پریا»، «مرضیه برومند» به جای «بهناز جعفری» بدل کار بودم، البته «جعفری» اغلب سکانس ها یعنی 80 درصد را خودش بازی کرد به طوری که باشگاه می‌آمد و تمرین می‌کرد و زحمت زیادی برای نقشش کشید.

* اگر موافق باشی از پروژه «007» جیمزباند و شرایط کار برای مان بیشتر صحبت کنید؟
کارگردان فیلم سقوط آزاد «007»، «سام مندس» است که این فیلم سری جدید جیمزباند است و در آن 110 بدل کار آمریکایی، انگلیسی و 3 بدل کار ایرانی حضور داشتند. کارگردان قسمت بدل کاران «گری پاور» بود.

 
کار از همه لحاظ عالی بود، یعنی از لحاظ حرفه ای بودن، تغذیه، برنامه ریزی، سرویس و امکانات. 75 روز در خدمت این پروژه بودیم. ما در سکانس های اکشن حضور داشتیم، به طور مثال در سکانسی یک خودرو داخل بازار قصد داشت از فاصله یک متری چپ کند و ما بدل کاران نقش تمام افرادی را که در بازار حضور داشتند، بازی کردیم.

* و دنیل کریک هم که نقش اصلی را ایفا می‌کرد؟
بله، «دنیل کریک» نقش جیمزباند و «نوامی‌ هریس» نقش مقابل او را بازی می‌کرد.
«کریک» با وجود این که سن بالایی داشت اما بازیگری جذاب، سوپراستار و تواناست و در دنیا مانند او وجود ندارد. او در کار عالی بود و خیلی از سکانس های سخت را خودش بازی می‌کرد، به طور مثال سکانسی بود که از روی سقف قطار در حال حرکت باید دنیل کریک (جیمزباند) پایین می‌افتاد و خود را لبه قطار نگه می‌داشت و سپس خود را بالا می‌کشید و سکانس هایی نظیر این را خودش بازی کرد. تنها سکانس های بسیار سخت را بدل کار بازی می‌کرد. او از آمادگی جسمانی عالی برخوردار است.

مشخص بودن سرعت باد برای بدل کاری
* فیلم چه زمانی اکران می‌شود و آیا شما مترجم داشتید؟
من تسلط به زبان انگلیسی دارم و نیازی به مترجم نداشتم. تمام سکانس های فیلم گرفته شد و تصور می‌کنم کمتر از 100 روز دیگر اکران شود چون در برنامه های روزانه که در اختیارمان قرار می‌ دادند هر روز تاریخ اکران مشخص و همه چیز با برنامه ریزی بود. ما برنامه روزانه ای داشتیم که آخر هر روز که کارمان به پایان می‌رسید، برگه ای در اختیارمان قرار می‌دادند که کدام یک از بدل کاران فردا سر صحنه حضور داشته باشد و ساعت آفیش، نهار، عصرانه و حتی سرعت باد فردا و زمان اکران فیلم در آن مشخص شده بود.

* بسیار سپاسگزارم به عنوان سؤال پایانی بفرمایید از این که تنها زن بدل کار خاورمیانه هستید چه احساسی دارید؟
من هم از شما ممنونم. من خود را آن قدر توانا نمی‌دانم و هنوز در حال یادگیری هستم و حرفی برای گفتن ندارم. امیدوارم بتوانم برای کشورم افتخارات بزرگ تری کسب کنم.


راهنمای اقامت و مهاجرت
بیوگرافی هنرمندان